середа, 21 грудня 2011 15:16

Картини Ворхола і Херста купувати вигідніше, ніж акції

Картини Ворхола і Херста купувати вигідніше, ніж акції

Картини художників Енді Ворхола і Деміена Херста за останні десять років росли в ціні набагато швидше, ніж індекс Standard&Poor's 500. Такий висновок зробив ресурс ArtNet, що оцінює твори мистецтва як активи за власною методикою.

За даними порталу, з 2002 по 2007 рік роботи Херста подорожчали майже в три рази, але протягом наступних п'яти років ціна його картин дещо знизилися. За підсумками десятиліття середня вартість продажу на аукціоні твори Херста склала 901 тисячу доларів.

Вартість картин Ворхола з 2002 по кінець 2011 року зросла більш ніж у чотири рази. При цьому ціни на його роботи були піковими в 2007 році, після вони почали знижуватися. У 2011 році вартість його творів знову повернулася до максимальних показників. Картини Ворхола і Херста дорожчали швидше, ніж твори мистецтва 50 найпродаваніших світових художників, підрахували в ArtNet.

За цей час сумарна капіталізація компаній, що входять в індекс S&P 500, виросла всього на сім відсотків. При цьому досить часто, коли фондові індекси падали, твори мистецтва дорожчали на аукціонах. Як зазначає Bloomberg, протягом 2009-2011 років високий попит на роботи художників підтримувався, в тому числі, за рахунок покупців з Росії, Азії і з Близького Сходу, які не були такі активні раніше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пінчук потрапив до рейтингу найвпливовіших колекціонерів світу

Фондовий індекс S&P 500 включає капіталізацію 500 найбільших американських компаній. Акціонерні товариства, що входять в цей індекс, торгуються на біржах в США, таких як Нью-Йоркська фондова біржа і Nasdaq.

Мистецтво вважається альтернативним способом інвестувати грошові кошти. Багато противників такого напрямку інвестування вважають його занадто ризиковим. Вони пояснюють це тим, що рух цін на твори мистецтва передбачити важче, ніж перспективи акцій окремих компаній.

Зараз ви читаєте новину «Картини Ворхола і Херста купувати вигідніше, ніж акції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі