понеділок, 23 травня 2011 15:37

"Каннський фестиваль - це не гра національної збірної з футболу"

"Каннський фестиваль - це не гра національної збірної з футболу"

Український кінокритик Володимир Войтенко вважає, що в тому, що цьогорічним переможцем Каннського фестивалю став фільм американського режисера Терренса Маліка "Древо життя" немає нічого дивного.

У картині йдеться про взаємини батька та сина, і паралельно режисер розмірковує про створення світу. Глядачам стрічка не сподобалась.

"Лише одиниці в кінці картини аплодували стоячи. Решта вийшли із залу ще до кінця сеансу. Дехто навіть осмілився засвистіти. Це рішення далось нам важко, але більшість з членів журі згодні, що це приголомшливий фільм", - зазначив голова журі Роберт де Ніро.

"Конкурсні фільми, звичайно, ще не дивився, тому нічого не можу про них сказати. Але Терренс Малік - абсолютно видатний режисер. Немає чому дивуватися, що переміг саме він. Він зняв дуже мало фільмів, але всі вони залишились в історії світового кінематографу. Колись більше 20 років нічого не знімав. Те, що його далеко не всі прийняли — дуже гарно. Якщо до фільму різні ставлення, це означає, що це особливий витвір мистецтва, а не просто чергова "галочка", яка всім подобається", - зазначив Войтенко й додав, що фаворитів на конкурсі не мав.

"Фаворитів не мав, бо заочно судити не можу. Вболівав за українку Марину Вроду, яка отримала "Золоту гілку" у програмі короткого метру. Якби в основній програмі також був представлений український фільм, то вболівав би за нього. Але це ж не гра національної збірної з футболу була, а справжній марш видатних режисерів, який можна судити лише за їх картинами", - повідомив кінокритик.

Ситуацію з данським режисером Ларсом фон Трієром, який невдало пожартував, що він нацист і виявився персоною нон-грата на фестивалі, прокоментував коротко: "Не знаю точно, що він сказав і мені це не цікаво. Ларс фон Трієр — скандальний режисер, але у хорошому розумінні. Справжнє мистецтво має бути зухвалим".

Зараз ви читаєте новину «"Каннський фестиваль - це не гра національної збірної з футболу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі