неділя, 23 вересня 2018 14:45

Як самвидави допомогли вибороти незалежність України

Автор: М. Чорнієвич
  "Боротьба – це не завжди через кров. Самвидави сприяли тому, що ми стали іншими", - Вахтанг Кіпіані
"Боротьба – це не завжди через кров. Самвидави сприяли тому, що ми стали іншими", - Вахтанг Кіпіані

1981 рік, гуртожиток Київського університету, журфак. На балконі сидять студенти, слухають радіо і чують, що радянська держава вводить війська у Польщу. Їхня реакція – емоційна. Вони шукають друкарську машинку, знаходять на кафедрі. залишаються ввечері після занять і друкують тонкі листівки, де пишуть, що протестують проти агресії проти Польщі. Вночі ці листівки розклеюють. І вже на ранок їх підняли з ліжок. Їх ніхто не здав, просто в КГБ за шрифтом визначали на якій саме машинці надрукували текст. Саме тому, наприклад, колись кожен писав автобіографію у радянських установах, зокрема і для того, аби залишити свій почерк. Починає лекцію "Самвидав як спосіб протистояння цензурі" журналіст, історик Вахтанг Кіпіані у рамках тематичного кластеру "Територія свободи: ЗМІ" на 25 Book Forum.

"Самвидав - це, коли сам пишу, сам друкую, сам розповсюджую, а потім сам за це сиджу у в'язниці. Так казав радянський дисидент Володимир Буковський".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Донбас і мирні: розповіли 11 вражаючих історій цивільних людей війни

Технологічно робити самвидави було складно, поширювати – страшно. Тому довіряли лише найближчим.

"Деякі дисиденти купували машинки, наприклад, в Узбекистані. Відбиток друку машинки був там. Це давало додаткового часу на її використання, - каже журналіст. - Впродовж 1989-91 років в Україні випустили понад 1300 газет. Тобто щодня виходила понад 1 газета. Тому Україна не отримала, а виборола незалежність. Боротьба – це не завжди через кров. Самвидави сприяли тому, що ми стали іншими. І часто саме вони були кватиркою для свіжого повітря".

Найголовнішим самвидавом називають "Український вісник", який видавав В'ячеслав Чорновіл. Один з номерів навіть друкувався в приймальні першого секретаря обкому компартії. Для цього друкарка залишилася після роботи. "Український вісник" - це 400-500 сторінок тексту, кожні 50 з яких надруковані на іншій машинці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Варто поглиблювати взаємозв'язки" - видали збірку кримськотатарської прози українською

"Самвидавами були і гумористичні видання про сміх над собою. Важливо, коли сатира є способом покращити себе. також виходили, наприклад, дайджест зарубіжної преси, рок-самвидав. Роль самвидаву була настільки великою, що навіть компартійні органи пробували випускати свої. Зокрема у "Рок-кур'єрі" не було реальних прізвищ, люди боялися сісти до в'язниці за статтю про концерт Бориса Гребенщікова. Головний редактор підписувався "М. Галя". Це - Олександр Мартиненко, тепер генеральний директор ІА "Інтерфакс-Україна"".

Львівська газета "Поступ" і київська "Голос відродження" – видання, які перестали бути самвидавами і стали масовими джерелами інформації для десятків тисяч людей. Виникли вони виникли з різницею в кілька тижнів у 1989 році. Для прикладу "Поступ" друкували у Литві і привозили до Львова в наплічниках.

"Самвидави змінювали людей навколо себе. В якійсь мірі соціальні мережі є самвидавами сьогодення".

На Форумі видавців у Львові презентували перший український переклад книжки Вільгельма де Рубрука "Подорож у східні краї". У книзі описані подорожі фламандського монаха до столиці Монгольської імперії Каракорума (1253–1255 рр.) за дорученням французького короля Людовіка ІХ Святого

Зараз ви читаєте новину «Як самвидави допомогли вибороти незалежність України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі