середа, 24 грудня 2014 18:39

До кінця 2017-го Росія розпадеться. Українці вже зірвали чеку, - Забужко

"До кінця 2017 року Росія не устоїться в її нинішніх кордонах. Головне завдання українських еліт - вберегти країну і провести між рифами, коли імперія валитиметься. Щоб її уламки не розчавили нас",  - вважає письменниця Оксана Забужко. Її прогнози та осмислення головних подій року можна прочитати у свіжому номері журналу "Країна" за 25 грудня.

"Рік війни, з Майданом включно, показав, що українці в екстремальній ситуації можуть самі дати собі раду, "по горизонталі" - при абсолютно дисфункційній державі. Але в цей же час ми цю державу годуємо і утримуємо. Раніше країною правило ЦК КПРС, а тепер - податкова. А прозорості бюджету як не було, так і немає. І доки цього немає - доки держава перед нами не звітуватиме за витрачені кошти за принципом "гроші на стіл", - доти всі балачки про реформи балачками й лишатимуться. Це ж треба - створюють черговий бюрократичний центр для боротьби з корупцією. Той самий совок, де на всі питання була одна відповідь - "обрати комісію і доручити скласти план роботи"
Нам зараз треба жити в режимі 3D і на кількох доріжках одночасно вирішувати проблеми. Але все-таки не будемо робити собі ілюзії: ці 23 роки нас мали навчити, що доки поруч оця ФСБ-шна імперія, життя нам не буде", - впевнена Оксана Забужко.

"Ця імперія стояла і стоїть на брехні. А будь-яка брехня токсична. Там все фейк, страшна, монструозна п'єса, синтез Луб'янки й Голлівуду. Про це дуже гарно написав Пітер Померанцев, зараз у США вийшла його книжка. Розділ із неї "Трещины в кремлевской матрице" ще перед війною з'явився в інтернеті. Померанцев 8 років пропрацював журналістом у Москві й був свідком цієї театралізації політичного життя в Росії. Потьомкінське село - величезне, страшне, криваве, з інтернетом і телебаченням. І вся ця війна є театралізованим дійством. Найогидніше в цьому - що люди не знають, чому вірити: що правда, що фейк, що інсценізація, а що реальність? І вони самі стали жертвами цих своїх пропагандистських мемів: хохли такі дурні, вони не вміють воювати, у них нема армії. "Мы войдём и все девки наши". І всі нам назустріч бігтимуть із хлібом і салом. Завважте: вони цьому справді вірили. Однозначно, сценарій ми їм зламали. Ми дуже виграли на цьому, що вони нас погано знають", - вважає письменниця.

Автор: фото: Сергій Старостенко
  "Однозначно, сценарій ми їм зламали" - вважає письменниця Оксана Забужко
"Однозначно, сценарій ми їм зламали" - вважає письменниця Оксана Забужко

"Станом на грудень 2017-го, за три роки, імперія не устоїться, бо вичерпала свої ресурси. Через що вона й почала цю гарячу війну. Це ресурсна імперія, а у ХХІ столітті такі не мають шансів вижити. Плюс міняється ціла концепція енергоносіїв: нафти по 100 доларів за барель уже не буде ніколи. Відбувається переформатування мапи світу. Я більш ніж впевнена, що й ЄС в нинішньому його вигляді не встоїть. Просто бачу, як вичітковується на перспективу Балтійсько-Чорноморський пояс. Подивіться, як підтягуються зараз союзники України - Скандинавія, країни Балтії, Польща, Румунія, - всупереч логіці економічного співробітництва з Росією.
Станом на 2020 рік мапа Європи виглядатиме інакше, ніж зараз. Уже видно ці лінії розколу. Німеччина, наприклад, має куди більше внутрішніх проблем, ніж нам здається. Свій поділ вона ще далеко не "зализала". Все це - розплати за "старі" історичні хвороби. А в них же тільки 12 років нацизму було! На їхніх проблемах якраз і грає ця "бензоколонка, керована ФСБ". Оце вони вміють - давити на проблеми у кожній країні з "індивідуальним підходом".

На запитання, чи довго лишилося Путінській імперії, Оксана Забужко відповідає, що ні. Пояснює: "Ми, українці, вже зірвали чеку". 

Зараз ви читаєте новину «До кінця 2017-го Росія розпадеться. Українці вже зірвали чеку, - Забужко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

72

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі