Ексклюзиви
четвер, 28 березня 2019 19:00

"Історія про йогурт, що став президентом, суголосна нашому сьогоденню" - Світлана Тараторіна про серіал "Любов, смерть і роботи"

Автор: imdb.com
  У мультфільмі "За розломом Орла" капітан Томас (справа) прокидається від гіперсну й дізнається, що його космічний корабель збився з курсу та опинився на невідомій станції. Короткометражка ввійшла до анімаційної антології "Любов, смерть і роботи"
У мультфільмі "За розломом Орла" капітан Томас (справа) прокидається від гіперсну й дізнається, що його космічний корабель збився з курсу та опинився на невідомій станції. Короткометражка ввійшла до анімаційної антології "Любов, смерть і роботи"

На стрімінговому сервісі Netflix вийшов анімаційний серіал "Любов, смерть і роботи". Це антологія короткометражних мультфільмів для дорослої аудиторії. У першому сезоні - 18 стрічок.

Про найкращі епізоди та особливості серіалу Gazeta.ua розповідає письменниця Світлана Тараторіна.

"Перевага Сонні"

Лондон, 2070 рік. Головна розвага для суспільства — гладіаторські бої між генетично сконструйованими монстрами, якими керують люди. На час поєдинку людина-оператор зрощується свідомістю зі своїм бійцем. Головна героїня Сонні - єдина жінка в цих боях і не зазнає поразок. Багатій пропонує їй великі гроші за програш. Операторка відмовляється. Раніше вона пережила зґвалтування. Тепер її мета - мстити чоловікам, завдавати їм болю.

Епізод зроблено на основі оповідання Пітера Гамільтона - відомого в англомовному світі фантаста, творця космоопер. Мультфільм виразно феміністичний. Героїня, попри важку травму в минулому, ніколи не здається. Перемагає і карає своїх ворогів.

"За розломом Орла"

Космічний корабель збивається з курсу. Капітан Томас прокидається від гіперсну й усвідомлює, що вони опинилися на віддаленій від усіх маршрутів станції за багато світлових років від пункту призначення.

Це космофантастика з елементами жаху. Літературне першоджерело - оповідання британського письменника та астрофізика Аластера Рейнолдса. Стрічка вражає графікою. Не відразу розумієш, що дивишся анімацію, а не ігрове кіно.

"Гарного полювання"

Дія відбувається у стімпанк-версії Гонконгу. Син мисливця за духами знайомиться з дівчиною-лисицею, матір якої вбив його батько. Хлопець намагається допомогти чарівній істоті вижити в часи індустріалізації та британської колонізації регіону.

Проникливий, атмосферний мультфільм, просякнутий китайським колоритом. Це адаптація твору американського письменника китайського походження Кена Лю.

"Зіма Блу"

Протягом століття неординарний художник Зіма Блу інтригує світ незвичними картинами. Кожна нова його робота дедалі більша за розмірами, але неодмінним компонентом малюнку залишається блакитна геометрична фігура - прямокутник, квадрат чи коло. Напередодні показу своєї останньої картини митець дає перше інтерв'ю. Розповідає молодій, амбітній журналістці таємну історію свого життя.

Літературна першооснова теж написана Аластером Рейнолдсом. Історія наповнена екзистенційними роздумами. Після її перегляду замислюєшся над сенсом життя, справжністю покликання, важливістю поставлених цілей.

"Льодовиковий період"

Молода пара заїжджає до нового помешкання. Бачить, що попередні власники квартири залишили їм старезний холодильник. Коли збираються його розморозити, знаходять у кубику льоду мініатюрного мамонта. Виявляють, що в холодильнику є ціла цивілізація, яка розвивається неймовірними для людей темпами.

Короткометражку створено на основі твору американського фантаста й дослідника жанру - Майкла Свонвіка. Це один із небагатьох безкровних епізодів. І єдиний, де крім анімації, є ігрове кіно.

Основні переваги серіалу - різноманітність, тривалість і літературна першооснова

Антологія "Любов, смерть і роботи" відразу стала обговорюваною, "зірвала" меми і тенденції доби, згадала теми, над якими б'ються сучасні письменники та лідери думок. З якими викликами зіткнеться людство найближчим часом? Як ужитися з роботами чи штучним інтелектом? Як примиритися з "іншим" і чи завжди "інший" є абсолютним злом? Що є те зло, яке заслуговує на безумовне знищення?

Основні переваги серіалу - різноманітність, тривалість і літературна першооснова. Мультфільми робили команди з різних країн, тому такі несхожі історії, техніки виконання й жанри. Це як збірка найкращої короткої прози в жанрі фантастики за рік. Коли відкриваєш том із десятком авторів і впевнений, що точно знайдеш щось на свій смак. Побачиш світ, історію чи героїв, про яких будеш думати не один тиждень. Хронометраж серій становить не більш ніж 20 хвилин. У наш швидкий та інформаційно насичений час це неабияка перевага для сучасного глядача. Практично всі стрічки антології знято на основі оповідань найпомітніших фантастів сьогодення.

Після виходу антології з'явилися деякі негативні рецензії. Більшість із них стосувалися того, що епізоди є занадто брутальними, кривавими і "чоловічими". Авторам закидали об'єктивацію жінки чи романтизацію війни. Іноді справді здається, що творці шоу надто захоплюються насиллям. Є тут і кілька відверто порнографічних кадрів. Але спектр проблем, які порушує антологія, значно ширший. Так само, як і емоційна палітра.

Netflix - унікальний сервіс. Компанія може робити безпрецедентні речі

Наприклад, серію "Коли йогурт захопив світ" можна вважати політичною сатирою, дуже суголосною нашому українському сьогоденню. За сюжетом, спочатку в США, а згодом і в усьому світі президентом стає розумний йогурт. Люди готові допустити до влади найдивнішого керівника в бажанні перекласти на когось відповідальність за власне життя й важливі рішення. А епізод "Альтернативні історії" ставить запитання, що би сталося, якби Гітлера ще до початку Другої світової війни вбила величезна гора желе. Короткометражка просякнута чорним гумором. Це приклад того, як жартують наукові фантасти.

Іще одна несподіванка серіалу, яку відразу помітили підписники Netflix - це різний порядок видачі серій для перегляду. Стрімінговий сервіс запідозрили в тому, що мультфільм "Перевага Сонні", де є гей-епізоди, показують першим тим глядачам, кому цікава саме ця тема. Netflix заперечив такий мотив, але підтвердив, що є чотири різні варіанти видачі, і це перший такий експеримент.

Взагалі Netflix - унікальний сервіс. Завдяки транслюванню своєї продукції лише в мережі ця компанія може робити безпрецедентні речі - досліджувати вподобання своєї аудиторії. Наприклад, ти оформлюєш передплату на Netflix, клікаєш на певний фільм, кидаєш його дивитися на 10-й хвилині, а Netflix усе це відстежує. Фіксує, яке відео і коли перестає подобатися, який жанр у якому регіоні чи для якого користувача є найцікавішим і таке інше. Тому на другий сезон серіалу "Любов, смерть і роботи" покладається ще більше надій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці несерйозно ставляться до своїх фільмів

Продюсерами серіалу "Любов, смерть і роботи" є американські режисери Тім Міллер і Девід Фінчер. 2008 року вони планували співпрацювати над анімаційною антологією Heavy Metal від кіностудії Paramount Pictures. Це мала бути восьми- або дев'ятисерійна адаптація коміксів та оповідань з однойменного американського журналу для дорослих. Виробництво проекту так і не стартувало - студія вважала його надто ризикованим для широкої аудиторії. "Любов, смерть і роботи" стали переосмисленням цього нереалізованого задуму.

Зараз ви читаєте новину «"Історія про йогурт, що став президентом, суголосна нашому сьогоденню" - Світлана Тараторіна про серіал "Любов, смерть і роботи"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі