Ексклюзиви
пʼятниця, 10 січня 2014 12:00

Іди в кіно: календар прем'єр 2014-го
16

Виживуть тільки коханці
Теорема Зеро
Мьобіус
Вій

Доживати січень у фантастичному світі другої частини "Хоббіт: Пустка Смауга" не варто. Зима щедра на прокат хорошого авторського кіно від фестивалів минулого року.

"Всередині Льюіна Девіса" Братів Коенів

Фільм про музику нью-йоркської фолк-сцени початку 60-х отримав гран-прі фестивалю в Каннах. Головного героя – талановитого невротика з прискіпливим характером – Льюіна Девіса – зіграв Оскар Айзек. Він – співак-початківець і хоче пробитися на велику сцену. У одній руці — має кота, в іншій гітару. Фільм повен не лише хорошими метафорами, а й фолк-музики.

"Мьобіус" Кім Кі-Дука

Режисеру довелося вирізати 21 сцену - у тому числі, де головний герой себе каструє. Аби стрічка таки вийшла в прокат на батьківщині автора. За словами режисера, фільм відображає його уявлення про світ. У ньому йдеться про корейську родину. Дружина хоче помститися чоловікові за зради, але завдає фатальної рани своєму синові.

"Не згасне надія" Джей Сі Чендора

Стрічку, в якій зіграв 76-річний Роберт Редфорд показали на відкритті Одеського кінофестивалю. У фільмі ми бачимо чоловіка, який подорожує на своїй яхті Індійським океаном. Одного ранку бік його корабля пробиває контейнер з кросівками. Відтепер герой протягом усього фільму бореться зі стихією. Наполегливо, цілеспрямовано, мовчки. За увесь екранний час пролунало заледве чотири слова: "Боже", "Чорт", "Допоможіть"...

"Не згасне надія" не просто пригодницька історія - режисер намагається зашифрувати у своєму сюжеті універсальну формулу долі, протистояння людини і обставин.

"Вовк з Уол-Стріт" Мартіна Скорсезе

Як 1987-го Джордан Белфорт заснував одну з найуспішніших брокерських компаній, як вкрав мільйони доларів в інвесторів та був засуджений за шахрайство з цінними паперами. Як влаштовував вечірки на мільярди доларів. "Фінансові фантазії" байопіку втілював на екрані Леонардо ді Капріо. Також знімалися Меттью Макконахі, Джон Хілл, Жан Дюжарден, Кайл Чандлер, Крістін Еберсоул і Марго Роббі.

"Німфоманка" Ларса фон Трієра

У бетонному лабіринті зі старих цегляних стін на землі лежить побита до півсмерті жінка. Джо знаходить лікар, приводить її додому і пригощає чаєм з молоком. В опівночній бесіді еротоманка розповідає усі деталі свого насиченого сексуального життя від свого народження  до 50-річчя.

Скандальний датчанин остаточну версію довірив монтувати продюсерам. Адже його варіант найвідвертішого фільму року триває 5,5 годин. "Ми знімали акторів, що імітують статевий акт, та дублерів, які насправді займалися сексом, і потім за допомогою технологій поєднували різні частини тіла. Тобто, вище пояса це буде актор, а нижче — дублер... Ларс вклав сюди все. Це фільм про релігію, про Бога, про філософію", - каже  продюсер картини Луїза Вест.

"Афера по-американськи" Девіда О. Рассела

Сім номінацій на "Золотий глобус", з десяток - на "Золоту маску". Нова кримінальна трагікомедія за реальним подіями 70-х — один з фаворитів у гонці за найпрестижнішими кінематографічними нагородами. Дженіфер Лоуренс і Бредлі Купер зіграли головні ролі в історії про співпрацю шахраїв та ФБР.

"Даласький клуб покупців" Жана-Марка Вале

Грає МакКонахі у фільмі хворого на СНІД шахрая, електрика, ковбоя, наркомана та бешкетника Рона Вудруфа... "Смертний вирок СНІДу" у 1985 році стає для нього стимулом діяти рішуче. Він разом зі своїм товаришем-трансвеститом організовує контрабандний потік неліцензованих ліків в Штати, за що на них оголошують війну фармацевтичні компанії. Щож, багато в чому завдяки грі МакКонахі стрічка отримала призи на фестивалях в Римі та Сан-Себастьяні.

"Вій" Олега Степченко

9 років працювали над римейком відомої радянської стрічки 1967-го року про гоголівську відьму. Знімати фільм почали ще 2005-го. У ньому Вій не просить підняти повіки, монстри набагато реалістичніші - усе завдяки 3D."Самая нужная вещь на нашем хуторе. Чертишь ею круг и сам черт тебе не страшен" - козак дає шматок крейди англійцеві Джонатану Гріну. Той привіз із собою наймодніші арбалети. Картограф хоче розкрити таємне послання Гоголя, зашифроване у першому варіанті повісті.

Продовжуючи формат 3D-епопей, навесні екрани кінотеатрів обіцяють зірвати наймасштабнішим проектом. В "Ноя" вклали більше сотні мільйонів доларів. Також коштовним став для авторів і римейк "Годзіли". А шанувальників авторського кіно нарешті порадує довгоочікуване повернення Джима Джармуша з прекрасною історією про раритетне кохання.

"Виживуть тільки коханці" Джима Джармуша

"Ми так боїмося смертності, що починаємо мріяти про безсмертя. Мені подобається, що в підсумку виникає цей невидимий, паралельний, самотній світ. Коли Джармуш запропонував зробити цей фільм, я не здивувалася. Думаю він і так все життя знімає вампірське кіно", - каже 53-річна британка Тільда Суїнтон.

Коханців-вампірів, яким уже по 1000 років, звати Адам та Єва. Людей вони принципово не їдять. Знайомий лікар продає їм раритетну кров. Вампіри - художня еліта людства. Решта людей, що живуть на Землі, - зомбі. "Пояснював акторам, що вони повинні розмовляти так, ніби їх бесіда триває вже 500 років. Це пара, яка намагається залишитися парою щоб не сталося" - каже 60-річний американський режисер Джим Джармуш. Увесь фільм - це метафора. Адже герої живуть посеред зомбі, яких нічого не цікавить.

"Ной" Даррена Аронофскі

$ 130 мільйонів — бюджет наймасштабнішого 3D-проекту наступного року. Фільм зняли за біблійним сюжетом про Всесвітній Потоп. Коні, вівці, слони, леви й усі інші тварини, яких Ной бере до себе на ковчег, створені комп'ютерною графікою. Рассел Кроу грає головну роль. Його герой протистоїть вождям і царькам навколишніх племен, які також хочуть врятуватися на ковчезі. На світі вже немає ні дощів, ні рослин. Бог вирішує покарати людей.

"Готель "Гранд Будапешт" Уеса Андерсона

"Ти виглядаєш прекрасно, люба... справді. Я не знаю, яким кремом вони тебе намазали в морзі, але я б від такого не відмовився", - каже 50-річний Рейф Файнс. Британець зіграв у фільмі консьєржа найвідомішого угорського готелю. Коли його кохана — старезна вдова гине, родичі звинувачують Густава у вбивстві та крадіжці найціннішої її картини. Консьєрж тікає з готелю разом зі своїм 20-річним помічником. Через подорож Густава режисер показує як жила Європа між двома світовими війнами.

Фільм відкриє Берлінський кінофестиваль у лютому. У картині зіграли Джуд Лоу, Едріан Броуді, Білл Мюррей. А в образі зморшкуватої вдови практично неможливо впізнати відому британку Тільду Суїнтон.

"Годзіла" Гарета Едварса

Гігантський фантастичний доісторичний ящур ставав героєм фільмів найрізноманітніших жанрів: від дитячих "Атака Годзіли" до комедій "Кінг-Конг проти Годзіли". Цей новий блокбастер - римейк фільму 1998-го року, який у свою чергу був римейок серії японських фільмів. Щож, чудовисько кілька десятків метрів заввишки (традиційно) виходить з води, нападає на Манхеттен. Автори фільму роблять ставку на видовищність... а шанувальникам серіалу "Пуститися берега" буде приємно знову побачити "Волтера Вайта", правда в іншій ролі.

"Двійник" Річарда Айоаді

З однойменним романом Достоєвського вирішив погратися британський кіноактор та режисер Річард Айоді. Події переніс у сучасний Лондон, а чиновника Голядкіна замінив на Саймона у виконання Джессі Айзенберга. У контору, де він працює приходить новий співробітник Джеймс, який є точною фізичною копією Саймона, проте ніхто з його колег не помічає цієї очевидної схожості. Двійник — повна протилежність нерішучого та млявого Саймона.

Літньо-осінній сезон також буде не менш різноманітним. В кінотеатрах гримітимуть продовження кассових фільмів минулого року, і хороші інтригуючі роботи уже "ветеранів" кінематографу.

"Теорема Зеро" Террі Гілліама

Австрієць Крістоф Вальц грає самотнього кібергенія. Живе у занедбаній каплиці, за якою цілодобово спостерігають камери. Персонаж Вальца працює над загадковим проектом, мета якого - знайти сенс життя. Або навпаки - довести, що його немає. Террі Гілліам зізнається, що зняв фільм про сучасність. Майбутнє, як каже режисер, описане в "Теоремі Зеро", вже давно настало - реклама на кожному кроці, Бетмен замість Бога і дисплей - замість церкви.

"Планета мавп: Революція" Метта Рівза

Дія фільму відбувається через 15 років після подій доволі успішного в прокаті минулорічного "Повстання планети мавп". Поки людство бореться з небезпечним вірусом, що загрожує всьому населенню нашої планети, примати поступово беруть владу в свої руки. Мавпи йдуть війною на людей.

А на кінець року ледь не всі кіномани традиційно підуть на "Хоббіта": скептики щоб пообговорювати "затягнутість тригодинного блукання Середземномор'ям", а фанати щоб сповна насолодитися фінальною частиною пригод Більбо Бегінса.

"Хоббіт: Туди і назад" Пітера Джексона

52-річний новозеландський режисер Пітер Джексон 20 років свого життя присвятив екранізації творів Толкієна. Упевнений, письменника багато що розлютило б у фільмах. З "Хоббіта" вирішив робити не дитячу казку як в оригіналі, а масштабний епос. Остання, третя частина, буде найемоційніша. Хоббіт Більбо Бегінс, чарівник Гендальф та 13 гномів завершать свою подорож до Одинокої гори.

"Дракон Смауг не вбиває Більбо досить довго, тому що любить побалакати, - каже режисер. - Адже він не просто кровожерна тварюка, а психопат-параноїк. Він двісті років чекав, коли з'явиться співрозмовник або противник, але сподівався на лицаря або на цілу армію, а з'являється такий собі маленький звір".

Зараз ви читаєте новину «Іди в кіно: календар прем'єр 2014-го». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі