середа, 09 травня 2012 13:26

Ідеї Капранових лягли в основу дисертації

Ідеї Капранових лягли в основу дисертації

Брати Капранови не хочуть більше видавати збірник публіцистичних статей одною книжкою. Продовження  їх відомого "Закону" наразі не планують.

Про це письменники розповіли у коментарі Gazeta.ua у Тернопільському центрі комунікацій.

"Публіцистика від художньої літератури відрізняється тим, шо дуже швидко застаріває. Термін її життя – місяць максимум. А термін життя літератури, як і хорошого вина, необмежений. Статті, які зібрані у книжці "Закон братів Капранових", на жаль, не застаріли. Ми би дуже багато дали, щоб застаріли наші статті щодо державної мови", - наголосив Віталій.

За словами Капранових, їхні ідеї лягли в основу наукових робіт на Західній Україні.

"За тиждень в Івано-Франківську буде захищатися дисертація про державну мову на основі ідей, викладених в нашій книжці. Там ці ідеї обґрунтовані з наукової точки зору. А в Тернопільському педуніверситеті захищається магістерська робота на цю ж тему. Наше завдання у тому, щоб ці ідеї перетворилися у стійку теорію", - пояснив Дмитро.

Письменники прагнуть, аби в Україні була розроблена теорія державної мови.

"Ніхто сьогодні не буде всерйоз розглядати питання, щоб в Україні було дві армії – бо є теорія держави і права, яка каже, що не може бути двох армій в одній країні. Аналогічно повинна бути розроблена теорія державної мови, яка поставить всі крапки над "і". Не може бути двох валют у державі – одна здохне. І двох мов не може бути, одна здохне. Або розколеться держава"

Вони зізнаються, що і самі не розуміють, чому цю книжку люди досі купують.

"На жаль, наші статті не хочуть застарівати. Тому нам не хотілося би видавати їх книжками. Вони надто повільно застарівають. Хоча те, що така книжка продається, для нас сюрприз величезний. Бо всі ці статті безкоштовно лежать в інтернеті, на нашому сайті. Чим керуються люди, коли купують цю книжку, ми не знаємо. Але купують".

Вони розповіли, як написали свій "Закон".

"Кожного року приїжджаєш на форум видавців у Львові і всі питають: а де ваша нова книжка? А ми ж не Дарія Донцова – у неї шафа покосилася і вона чотири книжки написала, щоб підперти. Ми так не вміємо. Це був хід, щоб не приїхати до Львова без новинки".

Зараз ви читаєте новину «Ідеї Капранових лягли в основу дисертації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі