Ексклюзиви
понеділок, 26 листопада 2012 11:02

Художник-дисидент Ай Вейвей у новій арт-роботі викручує гвинт за 18 обертів

Художник-дисидент Ай Вейвей у новій арт-роботі викручує гвинт за 18 обертів
Фото: artinfo.com

Один з найвпливовіших людей світу, китайський художник Ай Вейвей створив нову відеороботу, герой якої намагається за 18 оборотів викрутити гвинт в міському автобусі.

Новий твір китайського майстра, якого в 2011 році журнал ArtReview поставив на перше місце в рейтингу найвпливовіших арт-персон світу, називається How to Scientifically Remove a Shiny Screw with Chinese Characteristics in Eighteen Turns ("Як науковим шляхом викриття блискучий гвинт з китайською специфікою за вісімнадцять оборотів").

При тому, що з китайським урядом у Вейвей контрідейні взаємини (у 2011-му він провів декілька місяців у в'язниці з формулюванням "підозрюється в економічних злочинах"), а на початку листопада пройшов 18-й з'їзд Комуністичної Партії Китаю, відео художника-дісідента можна розцінити як протест проти даного заходу.

У ролику показаний Пекін з вікна міського автобуса і маленький гвинт, що тримає скло, якого котрийсь із пасажирів намагається відкрутити за допомогою ключів за 18 оборотів. Після виконання своєї "місії" інкогніто ховає шуруп і виходить з автобуса.

Ай Вейвей - сучасний китайський художник і архітектор, куратор і критик, засновник і директор China Art Archive & Warehouse. Його роботи формально часто спираються на утопічні амбіції "нового світу" конструктивізму. При цьому, він створює тонкі політичні твори, які займають критичну позицію відносно радикальних змін, що відбуваються в Китаї. Його виставки проходять по всьому світу в найпрестижніших музеях та галереях, таких як Тейт Модерн у Лондоні і Мультимедіа Арт Музей в Москві.

Крім того, в травні 2011 року, коли він, до речі, перебував під слідством у Китаї, Королівська академія у Великобританії привласнила Ай Вейвей титул почесного академіка. За версією журналу Time, він займає 24-у сходинку в списку найвпливовіших людей світу.

Зараз ви читаєте новину «Художник-дисидент Ай Вейвей у новій арт-роботі викручує гвинт за 18 обертів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі