Ексклюзиви
вівторок, 27 березня 2018 12:30

Художник намалював Данте у шахтарській касці
7

"Ікона" Роман Мінін
"План втечі з Донецької області" Роман Мінін
"Килим обіцянок" Роман Мінін
"Нагорода за мовчання" Роман Мінін
"Генератор донецького метрополітену" Роман Мінін

У київському арт-хабі "Головпоштампу" триває виставка робіт донецького художника Романа Мініна. Продовжує працювати з образом шахтарів. Окрім відомих робіт "План втечі з Донецької області" та "Ікона", представлені нові картини. У роботі "Шахтарі пишуть листа Данте" - Мінін зобразив поета у касці з налобним ліхтариком.
"Згадав, як у творі "Божественна комедія" середньовічний поет пройшов усі кола пекла. Замислився, чи був Данте в змозі зрозуміти страждання людей, які побачив, - каже Мінін. – Написав рядки для пісні: "Ти пропонуєш взяти в борг і з грантами дружити? Турист ти, Данте. А нам у цьому пеклі жити". Пізніше створив картину".

Під портретом Данте – фігури з робочими інструментами й цигарками. Тримають сувої, списані знаками різних мов.

"Шахтарі хочуть поділитись із Аліґ'єрі станом безвиході. Поет ходив серед мертвих. Тих, хто вже не в змозі щось змінити у нашому світі. У шахтарів є живі тіла. Але нема головного – мотивації і надії на майбутнє, - продовжує художник. - Малюю шахтарів з 2005-го. Відмовляюсь кожного разу, коли пропонують спуститись в забій. Я там буду туристом. З дитинства ходив в учбові шахти, ремонтні цехи. Всі мої родичі працювали під землею. Батько – шахтар. Поважаю їхню працю. Вони нею пишаються. Зрозумів, що такі предмети гордощів формують культурний код нашого регіону. Інформація передається з покоління в покоління. Матеріалізую її і втілюю в образах. Роблю впізнаваний портрет нашого менталітету. Хочу показати його в світі. Сказати: ми такі".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Розгромили виставку художника, який малював Путіна мавпою": Мистецтвознавець назвала перемоги й поразки 2017-го в арті

Восени цього року Роман Мінін за мотивами роботи створить вітраж у музеї шахтарства в бельгійському Брюсселі.

Роман Мінін додає до зображення підписи. Короткі тексти на картинах використовують також художники з Харкова. Гамлет Зінківський на виставку "Місто ХА", яка проходила в Національному художньому музеї, привіз іржаві двері. Зобразив на них людину з довгою тінню позаду. Поряд підпис — "Прощавай, минуле!"

Зараз ви читаєте новину «Художник намалював Данте у шахтарській касці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі