четвер, 18 квітня 2013 14:42

Хрущов обідає, Деньов спішить на зйомки - киянам показують унікальні фотографії зірок на борту літаків
31

Франк Сінатра
Фото: Фото: Вікторія Хоменко
Бріжіт Бардо
Елізабет Тейлор
Марлон Брандо
Микита Хрущов

Марлон Брандо вилітає до Афін. Нікіта Хрущов обідає на боту літака Caravella. Його обслуговує головна стюардеса Марілен Ван'є - наливає чай, подає свіжі булочки. Катрін Деньов летить до Ніци на зйомки фільму у Франсуа Трюффо, а Джеральдіна Чаплін прилетіла з Мадриду відвідати колекцію французького кутюр'є. А ще на знімках - Одрі Хепберн, Франк Сінатра, Ів Сен-Лоран, Елізабет Тейлор, Альфред Хічкок.

У Києві показують фотографії з легендарної колекції авіакомпанії AirFrance. "Зірки між небом та землею" - фотографії, які були зроблені з 1955 по 1971 роки.

У 1956 році замість старих дерев'яних будівель авіакомпанія Air France урочисто відкрила свій новий аеровокзал в Орлі. Літаками цієї компанії користувалися заможні і знамениті пасажири. Тому Air France створює "галерею зірок", аби привернути увагу до авіаперельотів. Бо для звичайних людей, це поки що незвичне явище.

Зйомки починаються у 1955 році.

"Над проектом працювали близько десяти відомих фотографів, - пояснює Анастасія Смірнова, курує частину цього проекту, представник компанії Air France у Москві. - Першим фотографом був відомий Ролан Брієн. Він пропрацював десять років для компанії. І багато цих портретів трималося саме на ньому і його власних стосунків зі знаменитостями".

Серед фотографів також були і Асія (Hassia), Філіп Формезон (Philippe Formaison), Клод Агостіні (Claude Agostini), Філіп Бріа (Philippe Briat), Жан Генe (Jean Gueneux). Їм дозволяли попросити зупинити літак в кінці злітно-посадочної смуги для того, щоб піднятися на борт і спокійно фотографувати відjму Марію Каллас ще до того моменту, коли її зустріне біля трапа літака натовп фотографів.

Єдина умова компанії, яку мали виконувати фотографи, це обов'язкова присутність у кадрі борту лайнера Air France. Знаменитості стоять на трапі літака, сидять у кріслах літака - читають журнали, обідають, або ж з усією своє родиною та чемоданами позують на злітній смузі.

"Безумовно усі зйомки тоді трималися на особистих стосунках фотографів та зірок. Щось допомагала організувати авіакомпанія. Є доволі цікаві знімки. Приміром, Жозефіна Бейкер завжди подорожувала зі своїм звіром. І тут фотограф її зобразив саме тоді, як вона заходить в літак зі своїм гепардом. Бували також сюрпризи. Хічкок, наприклад, знав, що його будуть знімати. Перший вибіг з літака і сів за багажний візок. На очах здивованої публіки три об'їхав літак", - додає Анастасія Смірнова.

Виставка проходить у Музеї сучасного мистецтва по вулиці Глибочицькій, 17. Колецію фотографій можна побачити до 30 квітня.

Зараз ви читаєте новину «Хрущов обідає, Деньов спішить на зйомки - киянам показують унікальні фотографії зірок на борту літаків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі