вівторок, 12 березня 2013 12:25

Хрещений батько панк-року, священник-кіноман, жорстокі підлітки - в Україні покажуть сучасне кіно Ірландії
18

Good Vibrations
Good Vibrations
Good Vibrations
Дні Стелли
Дні Стелли

14 березня у Києві, Харкові, Львові та Одесі стартує IRISHFEST: Нове кіно Ірландії. Протягом тижня в Україні покажуть сім фільмів, які найяскравіше презентують сучасний кінематограф Ірландії.

Незважаючи на порівняно невелику кінематографічну історію, адже першу кіностудію тут відкрили лише у 1958-му році, останні кілька десятків років кіношколи Ірландії подарували тому ж таки Голівудові Коліна Фаррелла, Пірса Броснана, Деніел Дей-Льюїса, Кілліана Мерфі та багатьох інших знаних сьогодні акторів.

Good Vibrations

Заголовна стрічка цього фестивалю – "музична" робота режисерів Лізи Баррос Д'Са та Ґлена Лейберн. Адже до конфліктних подій 70-х років у Белфасті вони підійшли з музикою. І розказали про них через біографію "хрещеного батька" панк-культури в ірландському місті.

Ми зустрічаємо одноокого меломана Террі Хуллі у барі. Він працює діджеєм і гостро переживає запеклі зміни у своєму рідному місті. Життя Террі змінюється, коли він зустрічає прекрасну жінку - Джоді Рут - і відкриває магазин пластинок "Хороші Вібрації". Більш того, бунтар Террі стає лідером строкатого місцевого панк-гурту The Outcasts, створює нову громаду і в цьому знаходить своє справжнє покликання.

Фільм схожий на музичну оду, де панк-рок вібрує у кожному кадрі.

Тиша

Ще одна стрічка пов'язана з музикою. Фільм Пат Коллінз – унікальна історія звукорежисера Йоґанна, який повертається до Ірландії вперше за 15 років. Перед ним ставлять непросте завдання: знайти та записати на плівку тишу в місцях, де немає створених людиною звуків.

Саундтрек до стрічки називають геніальним - саме завдяки його фольклорним мотивам. А пейзажі настільки зворушливі і неймовірні, що здається герой розтає в них подібно музиці.

Ляльковий дім

Фільм ірландки Крістен Шерідан про сленг, наркотики та підліткові комплекси. Експериментальна і трохи моторошна драма про сучасну молодь. Здавалося б нічого дивного - підлітки-гультяї вдираються у дім у багатому передмісті Дубліна. Вони збираються всю ніч зависати та всіляко розважатися. Нищать усе, що бачать перед собою.

Але атмосфера напружується, забавки переходять у недитячі витівки. Зрештою в цей будинок вони потрапили не просто так...

Що зробив Річард

Фільм Ленні Абрахамсона – це історія про красунчика-атлета, лідера мажорної дублінської тусівки, який однієї літньої ночі примудрився перевернути власне життя з ніг на голову і разом з цим зруйнувати ще й життя близьких людей.

Уперше фільм презентували на кінофестивалі у Роттердамі. І актора, який зіграв золотоволосого красунчика Джека Рейнора відразу назвали молодою зіркою Ірландії. Цього разу режисер Абрахамсон зачепив надчутливу проблему. У реалістичній драмі він розкрив і вражаючий портрет соціального класу "мажорної тусівки" і моральну кризу молодого хлопця.

Дні "Стелли"

Мартін Шин виконує роль просунутого священика, який балансує між традицією та модернізацією в Ірландії 50-х років, де провінційний кінотеатр стає місцем драматичної боротьби між вірою, захопленням, Римом і Голлівудом, людиною і його совістю.

За сюжетом, священник Деніел Беррі відкриває у своєму містечку кінотеатр. І проти цього кіномана постає ледь не все місто. Його любов до кіно і пропозиція відкрити кінотеатр, щоб зібрати кошти на побудову нової церкви, викликають у місцевих жителів підозри щодо того, якої шкоди це може завдати.

Пірс

Джерард Хьорлі не лише зрежисерував цей фільм, а й виконав у ньому головну роль. Джек МакКарті повертається до Ірландії, бо йому повідомляють, що батько тяжко занедужав. Натомість він бачить як старий грає в гольф на полі з худобою і почуває себе цілком здоровим.

Спілкування між батьком та сином нестерпне та вибухове для них обох. Але ця стрічка не така проста як може здатися на перший погляд. Вона не лише про стосунки між батьком та сином, картина – про розуміння між двома мінливими, різними поколіннями.

Обід на хмарочосі

Шон О Куален - продюсер та режисер численних документальних стрічок для ірландського телебачення. І цього разу в рамках фестивалю покажуть його 70-ти хвилинну роботу про найвідомішу місцеву легенду. "Обід на хмарочосі" або "Нью-йоркські робітники, обідають на поперечній балці" - відома фотографія, зроблена в 1932 році Чарльзом Клайдом Еббетсом під час будівництва "RCA Buildings". На фотографії зображено 11 робітників, які обідають, сидячи на балці хмарочоса на рівні 69 поверху на висоті більше 200 метрів, звісивши ноги в порожнечу.

Сьогодні більшість людей, зображені на знімку упізнані їхніми дітьми або іншими родичами. Режисер розповідає історію створення цієї фотографії, безпосередньо через призму долей героїв знімку.

Зараз ви читаєте новину «Хрещений батько панк-року, священник-кіноман, жорстокі підлітки - в Україні покажуть сучасне кіно Ірландії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі