Ексклюзиви
четвер, 29 листопада 2012 11:27

"Хочу йти пішки від Львову до Берліну" - американська режисерка зніматиме в Україні кіно

Автор: Фото: kinorox.com
  Програмний директор фестивалю "Незалежність", режисерка Роксі Топорович
Програмний директор фестивалю "Незалежність", режисерка Роксі Топорович

Дні американського кіно триватимуть в Києві всього тиждень.

Організатори у підборі кінострічок орієнтувалися на незвичний фінал та актуальну проблематику сьогодення у документальних стрічках.

Роксі Топорович, програмний директор фестивалю "Незалежність", американський режисер та українка за походженням розказала Gazeta.ua, що планує пішки пройти від Львова до Берліна аби зняти документальну стрічку.

- Минулого року ви на цьому ж фестивалі показали власне документальне кіно "Фольк" про легендарну балерину та хореографа Приму- Богачевську і етнічний ансамбль з Нью-Йорка "Сизокрилий". Плануєте й надалі знімати стрічки дотичні до українського?

- Зараз маю ідею документального фільму, який би хотіла зняти в Україні. Це буде пошук коріння моєї родини. Показати інакшу історію війни, яку ми не бачимо в Америці. Власне, як українська діаспора переживала цю трагічну подію. Я би хотіла пішки перейти Україну – іти від Львова до Німеччини, туди, де були табори, в яких тримали наших родичів. Або може й на авто переїхати. Мама і тато після Другої світової переїхали до Америки. Вдома я навчалася говорити українською. Наша бабця читала нам різні казки. Про ріпку пам'ятаю. Ми все то знаємо (сміється), а американські речі не знаємо.

- Що вам ближче знімати – документальне чи ігрове кіно?

- Я би хотіла робити свої художні фільми. Незалежне кіно в нас - це маєш ідею, сценарій і шукаєш багатих людей, які б профінансували твою ідею. Я би радо взяла 5 мільйонів від когось. Так що, як маєте - то візьмемо.

- Ви працюєте на фестивалі Санденс та Гемптонському кінофестивалі. Як підходили до відбору фільмів для "Незалежності"?

- Ми підбирали не лише розважальні стрічки, а й звертали увагу на те, щоб люди чогось навчилися під час перегляду. Щоб глядач побачив, як американці відображають ті чи інші проблеми у своїх стрічках. Із жанрового розмаїття можу сказати, що наступного року я би точно хотіла додати щось з фільмів жахів.

- То що порадите подивитися з ігрової та документальної програми?

- Наприклад, кіно "Безпеку не гарантовано". Воно інакше, смішне. Знімалося без підтримки якоїсь крупної кінокомпанії. Хлопці самі написали сценарій, зняли фільм і відправили його на фестиваль в Санденсі і отримали нагороду за кращий сценарій. Далі, картина про Вуді Аллена. Це документальне кіно про одного з найкращих світових режисерів. Картина з багатьма знаними акторами, які працювали з Аленом. Мені все цікаво в цьому фільмі. До того ж режисер Роберт Вейді особисто знає Алена. Коли я дивилася фільм про Вуді, то багато сміялася. Кіно не мусить бути все сумне. Ми також привезли кіно "Сесії". Вперше його показали на Санденсі. Глядачі були дуже зворушені. Про кіно говорять як одного з головних претендентів на "Оскар". Доречі українці побачать його першими за американців. У Штатах прем'єра стартує тільки цього тижня. До речі батько продюсера картини "Сессії" родом з Дніпропетровська.

Роксі Топорович в рамках кінофестивалю проведе майстер-клас 2 грудня о 12:00 в кінотеатрі "Київ".

Фестиваль триватиме до 2 грудня. Детальніше про фільми можна дізнатися в огляді Gazeta.ua.

Роксі Топорович (Roxy Toporowych) народилася в місті Парма, штат Огайо. Закінчила мистецьку школу Нью-Йоркського університету в галузі кіномистецтва й телебачення. Як художник вона брала участь у роботі над такими телепроектами, як "Суботнім вечором наживо" (Saturday Nigth Live), "Закон і порядок" (Law and Order), кінофільмами "Учень чаклуна" (The Sorcerer's Apprentice), "Інші хлопці" (The Other Guys), "Алекс Кросс" (Alex Cross) та стрічками, що незабаром вийдуть у прокат – Admission із Тіною Фей та Delivery Man із Вінсом Воном.

Працює на кінофестивалях "Трайбеки", "Санденс" та Гемптонському фестивалі.

2004 року Роксі заснувала KinoRox Productions. Зняла повнометражний документальний фільм "Фольк!" (Folk!). Роксі стала авторкою комедійного веб-серіалу, присвяченого слов'янській проблематиці "Другий та дев'ятий" (2nd and 9th). Наразі вона готується до зйомок другого повнометражного документального фільму "Подорож на Схід" (Road Trip East) і працює над іншими проектами.

Зараз ви читаєте новину «"Хочу йти пішки від Львову до Берліну" - американська режисерка зніматиме в Україні кіно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі