пʼятниця, 07 червня 2013 14:33

Гурт Dzierzynski Bitz поєднує радянську естраду з електронікою
6

Гостинний двір (2012)
Фото: Фото: vk.com/dzierzynskibitz
Гостинний двір (2012)
Квартирник (2012)
Квартирник (2012)
Квартирник (2012)

Dzierzynski Bitz фанатіють від старого звуку та вінтажного підходу до запису. І мають заготовану відповідь на питання в якому стилі грають - "новий твіст". Вокаліст Євген Дзержинський розказав для чого гурту потрібен меллатрон і чим так приваблива радянська естрада 60-х років.

- Починали в 2007-му році ви як московський гурт. Чому переїхали до Києва?

- Так склалось, що останній рiк в Москві ми працювали більше як студійний проект. Створили дебютну платівку. Гурту на цей час як такого не існувало - це були різносторонні музиканти. У Києві я живу вже три роки і поки ще не жалкую. Мабуть, прийшов час щось змінити. З переїздом у Київ склад гурту повністю оновився.

- Як характеризуйте стиль, в якому граєте?

- У нас є готова відповідь на це питання. Називаємо це - "новий твіст". Суміш старого звучання - стилізація під старі стилі. До того ж це мінімалізм "нової хвилі" та щось від естетики 80-тих років. Додаємо електроніку. У нас часто можна почути електронні барабани.

- Крім електроніки, ви часто використовуєте незвичні інструменти - клавесин, маримбу... Де їх відшукуєте?

- Завжди по-різному. Клавесин 18 століття роздобули в Національному будинку Радіозвукозапису України. Маримбу якось записували в студии лідера московського гурту Marimba Plus. Ще фанатіємо від вібрафону (ударний музичний інструмент, має клавіші на відміну від ксилофону та маримби - Gazeta.ua). Звичайно ми намагаємося якось оновити звучання цих класичних інструментів різноманітними пристроями.

- Який "вінтажний інструмент" шукаєте на даному етапі?

- Мелотрон. Це перший семплерний музичний інструмент з 60-х років (Кожна клавіша фортепіанної клавіатури запускала відтворення плівки з нотою обраного інструмента, записаної на магнітофонній стрічці - Gazeta.ua). Ми інколи використовуємо цифровий емулятор мелотрону, але попрацювати з ним вживу було б набагато цікавіше. Приміром, його звучання може бути в бітлівській "Strawberry Fields Forever".

- Часто зізнаєтесь в інтерв'ю, що симпатизуєте радянській естраді 60-х років. Чому саме цей період?

- Не тільки 60-ті. І ранні також - приміром, 30-ті. Есрада тоді була більш конкурентоспроможна з голлівудською музичною сценою. Той же Леонід Утьосов. "У меня есть сердце, а у сердца песня, а у песни тайна" - ця пісня "Тайна" має прексрану оранжировку. Для тих років характерний мелодизм, самобутній по гамам. Починаючи з 70-х - ця межа стерлася. Тому якісь мелодійні ходи я намагаюся використовувати з тих часів, але в більш сучасному контексті. Щоб було продовження тієї лінії. Так як The Beatles не звучать російською мовою, так само щось із тих естрадних російських часів не можна без втрат перекласти на інший лад.

- Альбом "I II III" - остання повне зібрання, яке ви зробили?

- У кінці березня ми випустили сингл "Podmoskovje/Vziat' Siloj". Це тільки два трека, але ми витратили на них багато сил. Зате й вийшло щось у стилі скоріше оркестрового попу у доволі насиченій оранжировці. Цей реліз заробив непогані відгуки на західних блогах.

Фестивальне літо почнеться для гурту з Москви. 12 червня Dzierzynski Bitz їде на фестиваль "Forma". А потім зіграє на фестивалі в Пітері "Stereoleto".

DZIERZYNSKI BITZ

Існують з 2007-го року. Гурт можна зустріти на концертах в Мінську, Санкт-Петербурзі, Москві. В Києві музиканти надають перевагу "камерному простору" - нещодавно відіграли квартирник. Вони виступали на фестивалях Джаз Коктебель, AVANT, Крок-рок, Gogolfest.

Лідер гурт Євген (Войцех) Дзержинский, гітара - Олексій Родзинский, клавіші - Макс Парадіс, труба - Владислав Казимович, бас - Тодор Стоічков, барабани - Кшиштоф Грехута. Останній повноформатний альбом гурт випустив у 2012-ому. "I II III" - 9 мелодій про кохання, прогулянки, відпустку... Над ними працювало 15 музикантів.

Зараз ви читаєте новину «Гурт Dzierzynski Bitz поєднує радянську естраду з електронікою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі