вівторок, 28 травня 2019 16:02

Гучна та пафосна: як заснували музичну премію "Греммі"

Гучна та пафосна: як заснували музичну премію "Греммі"
Премію щорічно визначають в 78 категоріях у 30 музичних жанрах члени "Академії звукозапису" Фото: Politeka

Цього дня у США заснували Національну академію грамзапису, що вручає премію "Греммі". Це найпрестижніша музична нагорода у світі. Цьогоріч її вручатимуть 62-й раз.

"Греммі" для сучасної музики - як "Оскар" для кінематографа. Спершу представляла собою корпоративну нагороду, якою відзначалися кращі за професією в 28 категоріях, але скоро набула пафосу й розмаху.

Премію щорічно визначають у 78 категоріях у 30 музичних жанрах члени "Академії звукозапису". За найкращих музикантів голосують успішні й визнані артисти та звукоінженери. У журі були Джон Бон Джові, Принц, Пол Саймон, Нора Джонс і Бейонсе.

Членство в Академії буває двох типів: звичайні учасники й учасники "з правом голосу". Останні відіграють ключову роль у розподілі статуеток "Греммі".

Найпрестижнішими номінаціями вважають: "Кращий альбом року", "Кращий запис року", "Краща пісня року" та "Кращий новий виконавець". На розгляд приймають твори, які вийшли у США між 1 жовтня і 30 вересня наступного року. Потрапити в первинний відбір може будь-яка пісня чи альбом, які можна придбати на території США. Музикантам достатньо завантажити роботи для продажу на сервіси CDBaby.com або Amazon, мати їх у ротаціях радіостанцій або продавати CD шляхом прямої поштової розсилки. Ще краще - мати CD у роздрібному продажі. Для попадання в первинний відбір потрібно отримати рекомендації трьох учасників академії без права голосу. Заявляти свої роботи можуть окремі музиканти, групи та рекорд-лейбли.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російський хакер злив переможців Греммі

Всі роботи, надіслані в академію звукозапису через інтернет або звичайною поштою на CD, проходять первинну оцінку 150 експертів. Вони визначають, чи в правильну категорію заявлена робота та складають списки для голосувань. Їх розсилають всім членам із правом голосу. Рекорд-лейбли в голосуваннях участі не беруть. На другому етапі з усіх робіт відбирають 5 фіналістів для кожної категорії. Якась із цих робіт на святковій щорічній церемонії отримує статуетку у вигляді грамофону.

Зараз членом академії може стати практично кожен. Навіть із правом голосу. Заповнити онлайн форму на сайті Grammy365.com, заплатити вступний внесок, отримати відповіді на запитання за адресою [email protected]. Послуга коштує $150 за річне членство. Можна оформити одразу на 3-5 років. Це дає право висувати на премію себе, друзів і брати участь у голосуванні в декількох категоріях на вибір.

Лауреатами "Греммі" ставали вихідці з України - Руслан Сирота, Давид Ойстрах, Святослав Ріхтер, Григорій П'ятигорський, Володимир Горовиць і Натан Мільштейн.

У Лас-Вегасі, США, відбулася церемонія вручення музичної премії Billboard Music Awards 2019. Назвали найкращих виконавців року за версією американського видання Billboard. Найбільше нагород здобув канадський репер Дрейк. Його відзначили у 12 номінаціях, зокрема як найкращого артиста й найкращого реп-артиста.

Зараз ви читаєте новину «Гучна та пафосна: як заснували музичну премію "Греммі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі