четвер, 14 березня 2013 14:24

Гостинний двір, шахтарі, міські балкони - у Польщі покажуть роботи українських художників про протести
9

Олександр Бурлака. Гостинний двір (2013)
Вова Воротньов. Тризуби (2012)
Лада Наконечна. Листівки (2010)
Микита Кадан. Процедурна кімната (2010)

16 березня в варшавському Центрі сучасного мистецтва "Замок Уяздовський" відкривається виставка "Wiadomo?ci Ukrai?skie", яка представлятиме масштабний зріз українського сучасного мистецтва.

"Це більше ініціатива польської сторони. Минулого літа ми робили з Мареком Ґоздзєвським українсько-польський спецпрект "Подвійна гра" на "Арсенале 2012", - пояснює Олександр Соловйов, заступник гендиректора Мистецького Арсеналу . Він готує лекційну платформу для цієї виставки. - Після того Марек кілька разів приїжджав у Київ, займався відбором робіт для виставки в Польщі. Моя допомога була суто інформаційна. Підготував також одну зі статей - "15 фігур української арт-сцени епохи незалежності" для каталогу.

На виставці буде представлена сучасна вітчизняна арт-сцена - роботи Микити Кадана, Віктора Марущенка, Жанни Кадирової, Миколи Рідного, Євгенії Бєлорусець, Олександра Бурлаки, Володимира Кузнєцова, Ксенії Гнилицької, Лесі Хоменко та Анни Звягінцевої. Також будуть присутні колективні роботи груп "Р.Е.П.", "Худрада", "Група предметів" і "SOSka".

"Основна ідея - показати українську сучасну арт-сцену. Звісно, це бачення польської сторони. Куратор Марек Ґоздзєвський мав свої пріоритети. Він робив акцент на саме сучасне, останнє" - пояснює задумку виставки Олександр Соловйов.

/media/video/487166/1_487166.mp4

"Куратор орієнтувався більше на тих художників, яких зараз знають в Європі. Це художники "посторанж". Це група Р.Е.П. та "SOSka". Це ті художники, які більше працюють з соціальним контекстом, соціальною практикою, різного роду протестами. Чисте мистецтво його цікавить більше в історичному розрізі".

В експозиції буде представлено як абсолютно нові проекти, так і роботи кількарічної давнини українських художників, створені наприкінці 90-х – початку 00-х, зокрема, роботи українських художників старшого покоління - твори Арсена Савадова, Олександра Гнилицького та інших.

"На сьогоднішній день це найбільш представницька виставка, яка показує сучасне українське мистецтво за кордоном. "Замок Уяздовський" - одна з найавторитетніших інститутцій сучасного мистецтва не лише в Польщі, а можна сказати, що й у світі. Двадцять років тому тут у 1993 році уже показували українське сучасне мистецтво. Були представлені і Савадов, і Ройтбурд, і Тістол".

"Загалом, не дуже було багато виставок за кордоном такого плану, які представляють сучасне мистецтво в цілосності. Приміром, у Загребі у 1999 році, в Парижі під час "Днів України у Франції". Тоді, це було на хвилі відкриття нової сторони - нові країни, нове мистецтво. Потім переключилися на Китай".

Виставка супроводжуватиметься лекційною та кіно-програмою. У рамках проекту, участь у якому братимуть митці та громадські активісти, буде організовано дискусії, які стосуватимуться українського сьогодення та українського усвідомлення. Презентація творів українських художників з Києва, Харкова, Донецька і Львова - це продовження співпраці Центру Сучасного Мистецтва "Замок Уяздовський" з українськими митцями та інституціями за сприянням Польського Інституту.

Триватиме виставка до 2 червня.

Зараз ви читаєте новину «Гостинний двір, шахтарі, міські балкони - у Польщі покажуть роботи українських художників про протести». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі