Ексклюзиви
четвер, 14 березня 2013 12:01

"Уперше про художника вийшла книга за його життя"

"Уперше про художника вийшла книга за його життя"
Іван марчук. Фото: kontrakty.ua

У столичному видавництві "Український письменник" вийшла книга мистецтвознавця Олександра Климчука "Я есмь..." Іван Марчук". Це - біографічна повість про художника Івана Марчука.

"Це перша книга про художника, яка вийшла за його життя. З Олександром Климчуком ми познайомилися на моїй першій виставці у Москві 1980-го року. З тих пір він написав про мене понад 70 статей у різні газети і журнали. Всі вони - абсолютно різні. Стиль в Олександра дуже цікавий. Як починаєш читати, він одразу вгадується. Книгу про мене він написав кілька років тому, але на видання не було грошей", - розповів Іван Марчук кореспонденту Gazeta.ua на відкритті виставки родини Надєждіних у столичній галереї "АВС-арт".

"Торік Сашко мені подзвонив і каже: "Поступило держзамовлення на цю книгу. Якщо ви не проти, будемо видавати". Книжку видали кілька місяців тому однотисячним тиражем. Всі примірники розподілили по бібліотеках. Мені і автору дали по два примірники. Я йому тоді сказав: "А що ж я буду людям дарувати?" Заплатив гроші і мені надрукували ще 400 примірників. Тепер дарую їх своїм друзям і знайомим. А оце недавно замовив ще тисячу примірників, які вже надійшли у книжкові магазини. Її там продаватимуть по 50 гривень", - додав Іван Марчук.

Книга має 480 сторінок. Вона поділена на розділи. В кожному є фотографії Івана Марчука та фрагменти його картин.

"Ця книга подобається усім, хто її читав. Одна знайома розказувала: "Дві години звечора читала, а потім пішла спати. Так та книга мене так мучила, що заснути не могла. Встала і знову взялася за читання. Читала до 5 ранку", - поділився Іван Степанович.

Також він пояснив, чому книга має таку назву. "1965 року, коли закінчив Львівський художній інститут прикладного мистецтва, вирішив не бути таким, як усі. Тоді сказав: "Я есмь Іван Марчук". Викреслив усі знання, які отримав під час навчання і почав усе робити по своєму. Культивую це по сей день".

Зараз ви читаєте новину «"Уперше про художника вийшла книга за його життя"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі