пʼятниця, 25 лютого 2022 17:24

"Господи, благослови ЗСУ": митці і письменники підтримують українських воїнів

24 лютого 2022 року президент РФ Путін здійснив повномасштабний напад на Україну. Другу добу тривають запеклі бої, ЗСУ не дає ворогу пройти і закріпитись на території нашої держави. Культурні діячі коментують події і підтримують суспільний дух.

Gazeta.ua зібрала коментарі українських інтелектуалів - письменників, художниці, режисерки, які активно реагують на події в соцмережах. Вони закликають підтримувати ЗСУ та діляться своїми думками про ситуацію.

Письменниця Ірен Роздобудько написала, що сподівається на рішення Радбезу, що допоможуть Україні. Письменниця написала. що не боїться ворога.

"День добігає половини. В 16-00 засідання Радбезу. Мусять закрити наше небо. Якщо - ні, то... пішли на!!! Слава Героям! Смерть рашистам! Ви не пройдете, гниди!!!! Ми вас не боїмося!", - написала Ірен Роздобудько.

Письменник, виконавець Сергій Жадан включився з Харкова. Показав міську раду і розповів, що нещодавно лунали вибухи.

"Лунали сирени. Тепер немає. Міська рада стоїть ціла й неушкоджена. В магазинах є черги. Українці народ запасливий, готуються до будь-якої ситуації", - сказав Жадан.

Художниця Влада Ралко виставила у мережу свою картину з "Київського щоденника", яку написала під час Майдану. Росія на ній з'являється в образі оголеної жінки з косою, яка спирається на чорний шолом солдата.

Автор: Facebook
  Картина Влади Ралко з "Київського щоденника"
Картина Влади Ралко з "Київського щоденника"

Письменник Юрій Винничук висловив своє невдоволення й занепокоєння пакетом санкцій для РФ, які запропонувала Європа.

"Санкції такі, що на їхнє подолання достатньо 2 років. А "закрома родіни" це легко витримають, бо валютний запас там величезний. Світ нарешті повинен схаменутися. Перед вами, пупсіки, не Путін а Путлєр! - написав Винничук.

Директорка Дикого театру Ярослава Кравченко поширила пост про підтримку російської інтелігенції, яка виходить на протести та звільняється з посад через війну в Україні.

"Сьогодні театральний критик Олена Кавальськая подала у відставку з посади директора московського театрального центру Мейерхольда на знак протесту проти вторгнення Росії в Україну, заявивши, що не може працювати і змиритися злякатися вбивці
Сьогодні біля станції метро Аеропорт затримали директора Естаеня Фостеркови z / Jenia Berkovici під час протесту самотужки з банером у руці проти війни. Він залишиться під вартою на ніч і завтра вранці піде до суду.

На сьогоднішніх акціях протесту також були заарештовані інші театральні люди.
Сьогодні театральний критик Марина Театав Рудова / Marina Dav îdova опублікувала у соцмережах звернення (російською та англійською мовами), підписане сотнями театралів з Росії і не тільки: "Я, Марина Давидова, як громадянка країни, яка розпочала війну проти братнього народу України, закликаю всіх театральних діячів підписати звернення до керівництва РФ та особисто до президента Володимира Путіна негайно припинити бойові дії на території а сусідня держава.

Вважаємо Україну незалежною країною. Ми не хочемо, щоб Росія стала країною-парією! Віримо, що жодні проблеми та конфлікти у 21 столітті не вирішуються за допомогою танків, артилерії та піхоти.
Ми хочемо негайно зупинити кровопролиття!", - йдеться в пості.

Письменник Андрій Любка написав, що Зеленський, на його думку, вдало справляється з завданням Головнокомандувача.

"Відчуваю потребу висловити слова вдячності і поваги Верховному Головнокомандувачу - пане Зеленський, ви здали тест на лідерство в скрутні часи.
Хочу подякувати нашим доблесним Збройним Силам і всім українцям зі зброєю в руках - ви чудотворці, на вас тепер тримається Україна.
Щиро дякую всім людям, які самовіддано і з гідністю виконують свою повсякденну роботу - водіям громадського транспорту, продавцям у магазинах, заправникам на АЗС. Завдяки вам країна функціонує й зберігає залізні нерви.


Дякую всім українцям, які об'єдналися і кожен на своєму місці тримає ситуацію. У нас фантастичний народ, у нас неймовірна країна!
Давайте дякувати і підтримувати одне одного, допомагати армії і територіальній обороні, волонтерити і захищати свою державу, своє право на життя за власними правилами!

Разом ми непереможні! Слава Україні! Путін виховав з рускоязичного єврея українського патріота. Талановитий учитель. Люди, забудьте про політику, її вже не існує, є лише Україна і життя українських громадян! Все інше мене не цікавить!", - написав Любка.

Про промову Зеленського висловилась і поетка Богдана Гайворонська. Вона поширила цитату із закликом Зеленського до вояків НАТО - йти добровольцями на допомогу Україні.

Письменниця Оксана Забужко наголосила на солідарності поляків і імпотентності іноземних політиків.

"Резюме з мого першого варшавського "дня вереску в усі мікрофони", з 9.00 до оце тепер:
Поляки - солідарні (до сліз, справді почуття якогось воскреслого братерства, пів Варшави в українських прапорах, "сьогодні ви, завтра ми!", - просто якесь 19те століття вернулось, "отак-то, ляше, друже, брате..." (с) і т.д.)

А от політики - політики польські імпотентні повністю. (На грандіозній маніфестації протесту під рос. посольством не показався жоден - вичікують, чия візьме?) Власне, не тільки вони, як виглядає. (Хоча й тут - могло бути гірше: підготовані Орбаном танки нібито, кажуть мої тутешні інтерв'юєри, вже мали йти на Закарпаття, але угорський міністр оборони вже категорично заявив, що Угорщина слухає НАТО, - що ж, і на тому спасибі...)
Господи, благослови ЗСУ", - написала Забужко.

Україну підтримала посол доброї волі ООН Анджеліна Джолі. Вона виставила пост, в якому написала. що знає про страшну ситуацію в Україні і обговорює можливість прийняти біженців.

Зараз ви читаєте новину «"Господи, благослови ЗСУ": митці і письменники підтримують українських воїнів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі