понеділок, 22 липня 2013 08:00

Рік тому не стало найкращого актора України - Богдана Ступки

Рік тому не стало найкращого актора України - Богдана Ступки
Богдан СТУПКА. Фото: kinopoisk.ru

Рік тому - 22 липня - не стало Богдана Ступки. Відомий українский актор помер у 71 рік від гострої серцевої недостатності.

"Талант – не гроші, не ковбаса, не шинка. Не вирахуєш скільки відсотків його є. У когось проявляється швидко, у декого поступово. Треба мати терпіння і чекати, поки прилетить цей птах" - неодноразово казав Богдан Сильвестрович. Його кар'єра починалася у Львові, в театрі ім. Марії Заньковецької. Вчителем молодого актора став режисер Сергій Данченко.

"Можеш бути геніальним актором, та коли немає фарту й потрібних людей поруч, нічого не вийде. Маєш знання – мусиш ними поділитися. А не товкти інших своєю зверхністю. Якщо ти такий розумний, допоможи ще комусь зрозуміти щось у цьому житті". Найзнаменитішими театральними героями Ступки стали зокрема роль Миколи з п'єси Франка "Украдене щастя" та роль Тев'є- молочника з п'єси "Тев'є-Тевель" Горіна.

Відомий український та радянський актор театру і кіно, лауреат Шевченківської премії, Народний артист УРСР та СРСР, Герой України (2011), Богдан Ступка, зіграв більш ніж в 90-ах фільмах. В останній рік знімався в кількох російських серіалах - "Безодня", "Сестри Корольови", "Одного разу в Ростові", "Гра". Gazeta.ua підібрала найрізноманітніших кіноперсонажів, яких зіграв Богдан Ступка.

Батько в родині Шаманових, "Дім" (2011)

Одна з останніх ролей Ступки в цій кримінальній драмі. Родина живе у величезному маєтку посеред донських степів. Через 25 років до отчого дому повертається син Віктор і міцна фортеця, вибудована вольовим батьком розсипається на очах.

Орест Дзвонар, "Білий птах з чорною ознакою" (1970)

Це – перша і головна роль Ступки в кіно. Дія розгортається в українському селі у 40-ві роки, ідеться про трьох синів, які вибрали собі різні шляхи у житті. Один — воює в Червоній армії, другий - у загоні Бандери, а третій - лишився в стороні.

Тарас Бульба, "Тарас Бульба" (2009)

За втілення глибокої особистої драми щирого й сильного уманського полковника Богдан Ступка отримав "Золотого орла" в номінації "Краща чоловіча роль"

Бізнесмен, "Серце на Долоні" (2008)

Герой Ступки - польський олігарх - іде на все аби врятувати своє життя. Він потребує пересадки серця через невиліковну хворобу. Його донором стає молодий герой-романтик.

Сільський староста Іван Блінов, "Свої" (2004)

1941-ий рік. У його будинку ховаються від німців радянські військовополонені, один з яких рідний син Івана.

Жінколюб, батько Маші, "Два в одному" (2007)

Молода дівчина Маша змушена спілкуватися зі своїм батьком через його гроші, вона терпить його домагання і погрози. Маша знайомить батька з працівницею трамвайного депо - наївною і бідною Алісою (Рената Литвинова), у яку і закохується старий еротоман.

Богдан Хмельницький, "Вогнем і мечем" (1999)

Ступка в одному епізоді мав їхати верхи. Каже Гоффману: "Єжи, я раз сів на коня, він мене скинув, і з того часу я цих звірів страшно боюся, не знаю, як це зробити". Режисер відповідає: "Пане Богдане, то не мистецтво показати, як ти їздиш на коні. Мистецтво – показати, ніби ти вмієш їздити на коні". "О, то це будь ласка", – відповідає Ступка і за декілька хвилин мізансцена, де він хвацько скаче верхи, була готова.

Зараз ви читаєте новину «Рік тому не стало найкращого актора України - Богдана Ступки ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

37

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі