Ексклюзиви
середа, 13 березня 2019 21:45

Француз став головним режисером українського театру

Автор: report.if.ua
  Француз Жуль Одрі (зліва) переміг у конкурсі на посаду головного режисера Івано-Франківського театру імені Івана Франка
Француз Жуль Одрі (зліва) переміг у конкурсі на посаду головного режисера Івано-Франківського театру імені Івана Франка

Французького митця Жуля Одрі призначили головним режисером Івано-Франківського національного музично-драматичного театру імені Івана Франка. Переміг у конкурсі на цю посаду, буде працювати на штатній основі.

Жуль Одрі - продюсер, режисер та художній керівник паризького театру Future Noir. У Франції має досвід роботи в театрах столиці та міста Сен-Дені. Торік на сцені київського театру "Золоті ворота" поставив виставу "Сьогодні вечері не буде". Це адаптація п'єси іспанського драматурга Антоніо Аламо "Хворі" про останню вечерю Йосипа Сталіна 28 лютого 1953 року.

"Це питання виникло не сьогодні, ми його обговорювали й вирішили затвердити іноземця головним режисером театру, - каже директор-художній керівник Франківського драмтеатру Ростислав Держипільський. - Ми з Жулем познайомилися ще раніше, йому сподобався наш театр і місто загалом. Це дуже цікавий досвід, вчитися нам не пізно ніколи. Це буде великий плюс і розширення свідомості. Наша синергія має створити щось ексклюзивне".

Серед обов'язків Жуля Одрі на посаді головного режисера - робота з акторами і впровадження нових технологій. Також може запропонувати зв'язки з європейськими митцями й фестивалями.

"Я дуже полюбив це місто, - говорить Одрі. - Я його відкрив улітку минулого року на фестивалі Порто Франко (щорічний міжнародний фестиваль сучасного мистецтва, проходив у червні. Цього року захід відмінили - Gazeta.ua). Це місто має душу, яку я не відчував у жодному місті України. Я дуже задоволений акторським складом і керівником театру. Тут є вагомий мистецький напрям, побудований на традиціях, і це мене надихає. Основне з моїх завдань - знайти той баланс між українською культурою і європейськими віяннями, які я привіз із собою".

Прем'єрною постановкою Одрі у Франківському драмтеатрі стане "Калігула". В основі лежить п'єса французького письменника Альбера Камю, видана 1944 року. Вихід вистави заплановано на травень.

"Із Жулем Одрі працювалося добре, - каже Станіслав Жирков, художній керівник театру "Золоті ворота" протягом 2014-2018 років. - Він професійний молодий режисер, людина з хорошими амбіціями і добре працював з акторами. Приємно, що і в себе на батьківщині Одрі є цікавим режисером, випускає багато прем'єр".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Київський театр отримав нового художнього керівника

Минулого місяця Театру імені Івана Франка було надано статус національного, а директор-художній керівник Ростислав Держипільський став лауреатом Шевченківської премії. Його відзначили за феєрію-бурлеск "Енеїда" за поемою Івана Котляревського, арт-проект "Оскар і Рожева Пані" за романом Еріка-Еммануеля Шмітта, притчу-ораторію "Вона - Земля" за збіркою новел Василя Стефаника, неооперу-жах НАМLЕТ за п'єсою Вільяма Шекспіра. Отримав 200 тис. гривень.

Зараз ви читаєте новину «Француз став головним режисером українського театру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі