неділя, 26 березня 2017 10:38

Франц Шуберт помер після першого концерту

Франц Шуберт помер після першого  концерту
Франц Шуберт Фото:music-fantasy.ru

26 березня 1828 року композитор Франц Шуберт дав свій єдиний публічний концерт, який мав великий успіх. Через півроку помер від лихоманки. Славу отримав вже посмертно.

Франц Петер Шуберт (1797-1828)- великий австрійський композитор. Є одним з основоположників романтизму в музиці. З дитинства займався музикою і співами, писав пісні та складав музичні твори. З 1826 по 1828 роки Шуберт жив у Відні. Посада віце-капельмейстера в каплиці імператорського двору, на яку він претендував, дісталася не йому, а Йозефу Вайґлю. 26 березня 1828 року дав свій єдиний публічний концерт, який мав великий успіх і приніс йому 800 гульденів. Тим часом були надруковані його численні пісні і фортепіанні твори.

Читайте також: Шуберт так і не наважився познайомитися з Бетховеном

Автор близько 600 вокальних композицій (на слова Шиллера, Гете, Гейне та інших), дев'яти симфоній, великої кількості камерної та сольної фортепіанної музики. Велике значення у вокальній літературі мають збірники пісень Шуберта на вірші Вільгельма Мюллера - "Прекрасна мельничиха" і "Зимовий шлях". У цих творах Шуберт виявив чудовий мелодійний талант, представив велику різноманітність настроїв.

Помер від тифу. Похований поруч із Бетховеном на міському кладовищі Відня. На його могилі стоїть пам'ятник з написом: "Смерть поховала тут багаті скарби, але ще більш прекрасні надії" . На честь його музичної п'єси "Розамунд" названо астероїд (540) Розамунд, відкритий в 1904 році.

Зараз ви читаєте новину «Франц Шуберт помер після першого концерту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі