четвер, 04 січня 2018 18:20

Філософ з божевільною онукою мають підпалити карусель на Софійській площі, щоб зупинити війну

Філософ з божевільною онукою мають підпалити карусель на Софійській площі, щоб зупинити війну
Роман "Довгі часи" Володимира Рафєєнка вийшов у видавництві "Фабула" Фото: Фокус

Роман "Довгі часи" Володимира Рафєєнка вийшов у видавництві "Фабула" російською, й у "Видавництві Старого Лева" в українському перекладі.

"Роман Рафєєнка геть незрозумілим чином не увійшов до короткого списку "Книги року ВВС". Хоча він набагато якісніший кількох творів, що туди потрапили. Це явний провал журі. З минулого року до участі в конкурсі допускаються книги вітчизняних письменників, які перекладені з інших мов на українську, у тому числі з російської. До фіналу потрапив роман Андрія Куркова "Шенгенська історія", що теж, як і книга Рафєєнка, перекладний з російської на українську. Маю підозри, що члени журі вирішили, нібито двох перекладених з російської романів у шорт-листі буде занадто, й віддали перевагу Куркову. Якщо так і було — це сумно, якщо ні, й вони не проголосували за роман Рафєєнка, бо їм здалося, що він недостатньо хороший, — це ще сумніше. Хочу зауважити, що дуже високу оцінку "Довгим часам" дали Юрій Андрухович, Сергій Жадан і Андрій Бондар", - каже літературний критик Юрій Володарський.

Роман складається з двох частин. Перша — це моторошна казка про місто Z. Замість Z можна підставити Донецьк і Луганськ, і будь-який інший населений пункт із території АТО. У цьому місті мешкають лазняр і колишній філософ Сократ Гредіс, його помічник Микола Вєрєсаєв і божевільна онука Сократа Ліза. Вони працюють у лазні "П'ятий Рим", звідки регулярно зникають російські бійці. Через це місцева влада час від часу влаштовує Сократу допити. Щоб навести лад у місті Z, Сократу, Вєрєсаєву й Лізі треба потрапити в інший вимір, тобто переміститися в Київ, забрати в хлопця на Контрактовій "Кобзар", купити статуетку Ганеші у вишиванці, потерти їй живіт і підпалити карусель на Софійській площі, оскільки вона є казковим втіленням абсолютного зла. Тоді всі будуть жити довго і щасливо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Шведського посла задушили, намагаючись залити йому в горло горілку" - Пітер Фогтдаль

"Книга Рафєєнка – це водночас страшна й смішна казка для дорослих, міфологічна оповідь і про Донбас, і про Україну в цілому. У його романі місто Z, прототипом якого є Донецьк, це територія, що зібралася приєднатися до Росії. А насправді приєдналася до неіснуючого Радянського Союзу, зробила крок в нікуди, перетворилося на білу пляму на карті. Герої "Довгих часів" – люди, які чинять ментальний спротив російській агресії. Їхня місія – після символічної смерті відправитися до Києва і за допомогою магічних дій зупинити війну, яку в реальності зупинити поки що неможливо", - каже Юрій Володарський.

Друга частина книги — це новели про людей, які виживають на окупованих територіях. По сюжету їх пише Микола Вєрєсаєв, який хоче стати письменником. В новелах герої збираються покинути місто, але по дорозі гинуть. Після смерті вони переміщаються з території примарного міста Z у реальні міста.

"Війна змінює не тільки людей. Вона деформує закони природи. Божевілля війни тотальне. Тому світ вже не просто жорстокий, а ірраціональний. Здоровий глузд здається під наступом метафізики війни. Новели контрастують з основним тестом більш реальним, не казковим змістом. В них постає питання про відповідальність людини за все, що відбувається у цьому світі. Включаючи війну, яку затіяла не вона", - каже автор передмови Віктор Заболот.

Вартість книги російською — 150 грн, українською — 80 грн.

У видавництві "Фабула" вийшов дебютний роман Остапа Українця "Малхут". У центрі сюжету - місто шістдесятих років ХІХ століття Станіслав, що зараз називається Івано-Франківськ. Молодому адвокату і контрабандисту Іґнацію Камінському під час однієї з оборудок до рук випадково потрапляють старі листи, у яких згадується його рідне місто як осердя лицарського ордену.

Зараз ви читаєте новину «Філософ з божевільною онукою мають підпалити карусель на Софійській площі, щоб зупинити війну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі