четвер, 29 грудня 2016 18:08

Фільм про українських "кіборгів" почнуть знімати цієї зими

  Ліворуч режисер фільму "Кіборги" Ахтем Сеїтаблаєв, далі драматург Наталя Вотожбіт і голова Держкіно Пилип Іллєнко
Ліворуч режисер фільму "Кіборги" Ахтем Сеїтаблаєв, далі драматург Наталя Вотожбіт і голова Держкіно Пилип Іллєнко

Повнометражний фільм "Кіборги" про українських військових, які боронили донецький аеропорт протягом 242 днів з травня 2014 року, розпочнуть знімати цієї зими. Режисером драми став Ахтем Сеїтаблаєв. Сценарій написала київський драматург Наталя Ворожбіт. Стрічка стала однією із переможців восьмого конкурсного відбору Держкіно. "Прем'єра орієнтовно відбудеться в грудні наступного року. Це максимальна швидкість, яку дозволяє кінематограф", – сказав голова Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко.

Фільм розповість історію одного бойового чергування протягом кількох тижнів у вересні 2014-го. Добровольча група військових вперше приїжджає до Донецького аеропорту імені Сергія Прокоф'єва. Стратегічно важливий об'єкт на цей момент вже чотири місяці захищають українців умовах постійної війни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як вижити негероям у героїчні часи показали в українській стрічці

"Моя мета – зберегти пам'ять про легендарних "кіборгів". Кіно є одним із найкращих засобів, аби це зафіксувати. У стрічці буде показана епічна і драматична історія захисту аеропорту, під час якої народилися нові люди в новій країні" - сказав Ахтем Сеітаблаєв.

Загальна вартість виробництва стрічки становить 47 млн 94 тис грн. Держава виділила майже половину - 24 млн грн.

"Мені говорили, що знімати про це зарано, бо війна на Донбасі ще триває. Але я не можу чекати. Те, про що мені хочеться прокричати, про кого сказати, маю зробити зараз. Час пришвидшився. Я відчуваю, ніби день — це місяць, а рік — десятиріччя. Історія донецького аеропорту тривала з літа 2014-го до зими 2015 року. Про цей невеликий з точки зору історії проміжок часу варто знімати і говорити", - додав режисер.

В травні минулого року вийшла перша стрічка про "кіборгів". 30-хвилинний документальний фільм "Аеропорт Донецьк" журналістки телеканалу "Настоящее врямя" Шахіди Тулаганової. Це проект "Радіо Свободи" та "Голосу Америки", створений для протидії російській пропаганді в Україні. У фільмі показані інтерв'ю з українськими кіборгами і бойовиками ДНР. Як українські військові рятують поранених та роблять перев'язки в обороні донецького аеропорту. Фільм був створений на замовлення Міністерства оборони.
Зараз ви читаєте новину «Фільм про українських "кіборгів" почнуть знімати цієї зими». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі