субота, 05 вересня 2020 00:45

Фільм "Номери" Сенцова і Сеітаблаєва виходить у прокат

Автор: Alisa Kalyuzhnaya
  Актор Олександр Ярема (праворуч) у фільмі ”Номери” режисерів Олега Сенцова й Ахтема Сеітаблаєва грає Першого. Тримає книгу правил, яким підпорядковуються жителі ув’язненого суспільства
Актор Олександр Ярема (праворуч) у фільмі ”Номери” режисерів Олега Сенцова й Ахтема Сеітаблаєва грає Першого. Тримає книгу правил, яким підпорядковуються жителі ув’язненого суспільства

Оголосили дату прем'єри фільму "Номери" за однойменною п'єсою Олега Сенцова. Драма-антиутопія вийде у прокат 19 листопада.

До анонсу виходу стрічки її творці презентували епізод. У ньому Дев'ятий, якого грає Олександр Бегма, та Сьомий у виконанні Євгена Чернікова мають короткий нічний діалог про зміни, яких вони прагнуть.

Кіно розповідає про ув'язнене суспільство, яке намагається побороти свої страхи та отримати свободу. У світі Номерів усе підпорядковується суворій системі й верховному правителю Нулю. Десять героїв звикли бігти по колу й робити все відповідно до книги правил. Не мають можливості вибирати, як жити й кого любити. Але все змінюється з появою нового жителя, якому не відомі чинні закони. Це руйнує спокій пасивної влади. Раптово непохитна віра Номерів розколюється на шматки. Вони хочуть самостійно вирішувати свою долю, отримати імена і створити новий світ, де будуть панувати їхні закони, за сюжетом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фільм про зниклого на Донбасі українського добровольця покажуть на ОМКФ 2020

Текст п'єси "Номери" Олег Сенцов написав ще до ув'язнення, 2011 року. Виставу 2018-го поставила режисерка Тамара Трунова. Над фільмом працював тандем двох режисерів - Сенцова, який під час створення картини перебував у виправній колонії № 8 "Білий ведмідь" у російському місті Лабитнангі, та Ахтема Сеітаблаєва, який допомагав втілювати задум на знімальному майданчику разом із продюсеркою Анною Паленчук. Робочий процес обговорювали у листах, яких було більш ніж сотня.

"Рано чи пізно будь-яке суспільство починає прагнути змін. Та чи будуть вони на краще? Ніхто не знає, - каже Сеітаблаєв. - Але у будь-якому разі краще спробувати, аніж день у день пливти за течією. Саме це відбувається з головними героями. А також зі світом навколо нас. Олег, гадаю, і уявити не міг, коли 2011-го писав п'єсу, як на часі будуть зараз теми, що вона порушує, і наскільки пророчою вона виявиться".

Світова прем'єра "Номерів" відбулася в лютому у програмі Berlinale Special 70-го Берлінського міжнародного кінофестивалю.

Переглянути стрічку також можна буде в межах позаконкурсної програми "Спеціальні покази" 11-го Одеського міжнародного кінофестивалю. Пройде онлайн з 25 вересня до 3 жовтня.

"Два роки тому Олег Сенцов голодував і працював над "Номерами" дистанційно, і багато хто просто не вірив, що це можливо в тих умовах, - говорить продюсерка Анна Паленчук. - Але попри все, нам вдалося. На Берлінському кінофестивалі фільм тепло зустріли європейські глядачі. Потім світ охопила пандемія і все змінилось – ми працювали, навчались та жили дистанційно. І тепер щасливі мати надію повернутися в кінотеатри і з нетерпінням чекаємо нагоди показати стрічку українській аудиторії. Цікаво, що сприйняття картини змінюється відповідно до подій у світі. І з огляду на те, що відбувається у наших сусідів-білорусів, "Номери" набувають зовсім іншої актуальності".

Зараз ви читаєте новину «Фільм "Номери" Сенцова і Сеітаблаєва виходить у прокат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі