четвер, 08 листопада 2018 15:23

"Ще одна можливість говорити про Олега Сенцова" - у Києві показали всесвітньо відому виставу

"Ще одна можливість говорити про Олега Сенцова" - у Києві показали всесвітньо відому виставу
Актори живуть на сцені в екстремальних умовах: їх б'ють, підвішують вниз головою, топлять. Фото: з відкритих джерел

На сцені Національного академічного драматичного театру ім. І. Франка в Києві показали всесвітньо відому виставу Burning Doors ( "Двері, що горять") Білоруського вільного театру. Вона присвячена, у тому числі українському політв'язню в Росії режисерові Олегу Сенцову.

Покази відбулися під гаслом #SaveOlegSentsov.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Я вижив - правозахисник оприлюднив лист Сенцова

Мета постановки - привернути увагу суспільства до політичних переслідувань у XXI ст.

Тут відображено історію Олега Сенцова, російської активістки, учасниці феміністичної панк-групи Pussy Riot Марії Альохіної, яка була засуджена у РФ до 2 років позбавлення волі за акцію "Панк-молебень "Богородиця, Путіна прожени!", і російського художника-акціоніста Петра Павленського.

Актори живуть на сцені в екстремальних умовах: їх б'ють, підвішують униз головою, топлять. Тиск і репресії показані як метафорично, так і буквально.

"Ще одна можливість говорити про Олега Сенцова і доносити інформацію всьому світу, - говорить директорка і співзасновниця Білоруського вільного театру Наталя Коляда. - Ми розуміємо, що цим проектом впливаємо не тільки на мистецтво, а й певним чином на політичні процеси, і це для нас велике і серйозне досягнення".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опублікували заповіт Сенцова

Ініціатором показу вистави Burning Doors у Києві є вокаліст гурту "Бумбокс" Андрій Хливнюк, чия музика звучить у виставі. Музикант переконаний, що спектакль - це ще одна хвиля боротьби за правду.

Гроші від продажу квитків передадуть сім'ям політв'язнів.

Білоруський вільний театр успішно виступає на різних майданчиках у всьому світы, отримуючи позитивні відгуки від таких видань як The New York Times, The Guardian, Daily Telegraph, The Observer та інші.

Вистава Burning Doors збирає аншлаги більше 2 років.

25 серпня 2015-го Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив Олега Сенцова до 20 років суворого режиму. Він був захоплений російськими силовиками в Криму 11 травня 2014-го. Українця звинувачували в нібито підготовці терактів на півострові під час його окупації Росією. Пізніше Сенцова звинуватили в зберіганні зброї та вибухівки.

Зараз ви читаєте новину «"Ще одна можливість говорити про Олега Сенцова" - у Києві показали всесвітньо відому виставу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі