Ексклюзиви
вівторок, 09 квітня 2013 13:30

"Елітне мистецтво не може бути дешевим" - в Софії Київській показують бурштинові мозаїки
17

Фото: Фото: Світлана Корженко

8 квітня в приміщенні пам'ятки архітектури 18 століття "Брама Заборовського", що на території заповідника "Софія Київська", відкрилася виставка "Бурштинові мозаїки в Софії Київській". На ній вперше показують мозаїчні панно за мотивами візантійських мозаїк та фресок з використанням українського бурштину.

"Ця виставка унікальна, бо раніше ніхто в Україні не використовував бурштин для мозаїки. Наші майстри постаралися і зробили неперевершені роботи. Жодна із цих робіт продаватися не буде. Експозиція буде поповнюватися і стане постійною. Для робіт, представлених на виставці, художники використовували лише український бурштин з родовища "Володимирець Східний", що у Рівненській області. Палітра нашого бурштину багата. В ньому є лимонно-жовті, молочно-білі і зеленкуваті відтінки, які дуже рідко зустрічаються на інших родовищах. Український бурштин залягає на глибині від 3 до 8 метрів. На Рівненщині часто жартують: "Як селяни викопали картоплю, починають копати бурштин", - розповіла кореспонденту Gazeta.ua куратор проекту Олена Курдубан.

"Насправді бурштин - це не камінь, а аморфна речовина, в якій міститься 10 відсотків води. Для нормального зберігання картин з бурштину, в кімнаті має бути зволожувач повітря. Коли вологість стає низькою, бурштин стає крихким і може поламатися. Картини із бурштину не варто протирати мокрою ганчіркою. Щоб не осідав пил, її можна закрити склом", - додала вона.

Три роботи для виставки - "Бурштинова Оранта", "Дерево Софії" та "Ангел згортає небо у сувій", зробила художник-мозаїст Ліна Даміані. "Використовувати у своїх роботах бурштин почала рік тому. Мені подобається все цікаве і складне. Саме такою є робота з бурштином", - сказала вона.

"Над кожної роботою працювала приблизно один місяць. Не рахувала точно, скільки витратила бурштин на одну картину. Приблизно - по жмені. Комбінувала з іншими матеріалами - склом, смальтою і мармуром", - додала Ліна Даміані.

Про вартість своїх робіт вона відмовилася розповідати. "Мозаїка завжди була мистецтвом для багатих. Сучасна техніка дозволила її трохи здешевити, та все одно - елітне мистецтво не може бути дешевим", - сказала Ліна Даміані.

Зараз ви читаєте новину «"Елітне мистецтво не може бути дешевим" - в Софії Київській показують бурштинові мозаїки ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі