вівторок, 27 червня 2017 18:29

Електрик розірвав на шматки власного чорного кота

Електрик розірвав на шматки власного чорного кота
Більш ніж на 65-ти майданчиках України та світу пройшов кінофестиваль "Відкрита ніч. Дубль 20" Фото: Facebook

Більш ніж на 65-ти майданчиках України та світу, в тому числі у зоні АТО пройшов кінофестиваль "Відкрита ніч. Дубль 20". На ньому показали 41 фільм українського виробництва.

"Кого ви бачите, коли чуєте слово "електрик"? П'яного чоловіка, який за пляшку горілки міняє розетки у вас у квартирі. Наш електрик - це супергерой та божевільний винахідник. Під час роботи над своїм апаратом отримав надприродні можливість битися струмом. Коли ще не зрозумів всієї сили, випадково розірвав на шматки власного чорного кота. Матеріали закадрового тексту бралися з реальних записів сербського та американського винахідника і фізика Ніколи Тесли. Оригінальний фільм звучав російською. Для "Відритої ночі" зробили дубляж українською, бо це дуже національного формату фестиваль. Та й часи зараз такі, маємо здобути незалежність від російського кіноринку. Якщо знайдуться хороші сценаристи, хочу зняти з цього повнометражний фільм. Маємо з ними велику проблему. Не виховали покоління хороших режисерів та сценаристів. Це й мене стосується. Якби я вмів знімати так, як американці серіали "Фарго" та "Справжній детективи", гроші були б десятою справою. Добрі у нас тільки художники постановники та оператори. Можуть витримати рівень своїх європейських колег", - каже Микита Скоморохов, режисер фільму Elektroman. Стрічка отримала два дипломи за операторську роботу та художнику фільму.

Електрик ще не зрозумівши всієї сили, випадково розірвав на шматки власного чорного кота

Гран-прі фестивалю й 50 тис. грн, премію за найкращий ігровий фільм та диплом за операторську роботу отримав фільм "Чапля" режисера Марії Пономарьової.

"Фільм "Чапля" отримав гран-прі, бо так вирішила більшість журі. Я ж фільм кращим не вважаю. Це хороша робота, яка заслужила свій виграш у номінації "Кращий ігровий фільм". Глядача тримають звуком та якісною операторською роботою. Для мене сильнішим фільмом став "Гострий біль" Валерія Пузіка", - каже режисер Леонід Кантер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна вперше отримала престижну премію "Каннського лева"

""Гострий біль" про волонтерів-стоматологів, які постійно їздять на передову робити бійцям зуби. Так як це короткий метр я взяв за героя одного з 85-ти лікарів, а саме Анатолія Стодолу. Фільм про десяту ротацію Толі в зону бойових дій. Спочатку поїхав в Карлівку, а потім у Авдіївку, де протягом тижня працював в мобільному стоматологічному кабінеті "ТриЗуб Дентал". Бійці, які сидять під постійними обстрілами, бояться йти до лікаря. Тому миряться із зубним болем. Толік жартував постійно, що їм простіше сходити "в гості" у Донецьк до ворога ніж зайти до нього в кабінет. Власне навколо цього й будується увесь сюжет. Я довго не міг скласти все до купи. Та мені допомогли його перші глядачі - творчий наставник Остап Костюк та монтажер Петро Цимбал. Перша версія фільму - 30 хвилин. Остання, п'ята - 11. Остап та Петро критикували жорстко, але справедливо. Все що гальмувало історію викинули залишивши основне. Наразі кілька українських фестивалів документального кіно захотіли взяти його в свою програму", - каже режисер Валерій Пузік. Отримав нагороду у номінації "Найкращий неігровий фільм" та спеціальний приз фестивалю "За пошук героя".

Бійці, які сидять під постійними обстрілами, бояться йти до лікаря

Диплом у номінації анімаційний фільм за створення художньої дійсності отримав мультфільм "Інший" режисера Олександра Грачова. За сюжетом гурт байкерів відправляються у спільну поїздку. Один з них відстав й зупинив мотоцикла. Зняв шолом з маскою, на якій грізний вираз обличчя. Дістав з багажника нитки й почав в'язати дитячу шкарпетку. Це помітили інші байкери й побили його. Пізніше кожен плюнув колишньому товаришу в обличчя.

Українську пісню співака Віктора Морозова "Дубе зелений" режисер Ігор Заблоцький перетворив у мультфільм. В ньому герой журится, що не буде косити траву, рубати дуба й пити вина. Має вирушити на війну. Відео зробили на основі дитячих малюнків. Стрічка отримала диплом у номінації "Анімація".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 23 українські фільми покажуть на Одеському кінофестивалі

"Я став першим призером фестивалю "Відкрита ніч". Й у ту ж ніч зустрів свою майбутню дружину. Перший фестиваль, як і всі наступні, проводилися під відкритим небом. Та того разу йшов дощ. У мене була парасолька. Запропонував їй дівчині, яка стояла поруч. І ми всю ніч дивилися кіно", - каже режисер Олесь Санін.

Цього року конкурували не тільки фільми, але й офіційні майданчики фестивалю. За результатами фотозвітів та активності під час підготовки та проведення фестивалю "Найактивнішими зарубіжними майданчиками" визнані локації у німецькому Штутгарті та в столиці Об'єднаних Арабських Еміратів Абу-Дабі. Серед українських перемогу здобуло місто Стрий, що на Львівщині. У номінації "Найромантичніший майданчик" переміг Харків. Окремий диплом за створення дружньої атмосфери отримали організатори майданчика у Сєвєродонецьку.

Старовинний купальський обряд відтворили у селі Легедзиному на Черкащині 24 червня. Сьомий рік поспіль тут проводять святкове дійство у період літнього сонцестояння. Також для гостей влаштували плетіння вінків, виступи фольклорних колективів, танці, ярмарку ремесел та кінопоказ фестивалю "Відкрита ніч".

Зараз ви читаєте новину «Електрик розірвав на шматки власного чорного кота». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі