пʼятниця, 14 травня 2021 17:38

Експерт пояснив роль головної музичної премії України

Експерт пояснив роль головної музичної премії України
Гурт The Hardkiss здобув п'ять нагород цьогорічної національної музичної премії YUNA. Десяту ювілейну церемонію провели в київському Палаці "Україна" 12 травня. Фото: facebook.com

Премія YUNA відображає середню температуру по палаті на сучасній музичній сцені України.

Про це каже директор із розвитку премії Ігор Панасов. Розповів Gazeta.ua про місію та особливості національної музичної нагороди.

12 травня журі YUNA визначило головних вітчизняних артистів минулого року. The Hardkiss отримали найбільше статуеток. Їх визнали найкращими у п'яти категоріях: "рок-гурт", "концертне шоу", "менеджмент артиста", "дует/колаборація", "пісня до фільму".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оголосили переможців музичної премії YUNA

"Немає жодної премії в Україні такого штибу, як YUNA, - говорить Панасов. - Відмінність у тому, що вручається за підсумками голосування медіаекспертів. У журі - 79 людей. Це працівники радіо й телебачення та журналісти. Постійно працюють із великим потоком музичної інформації. Перед ними картина того, що відбувається на вітчизняній сцені. Призи є результатом їхньої спільної думки і висновків.

В усіх інших преміях журі набираються за випадковим принципом. Наприклад, на M1 Music Awards ніякого взагалі немає. Переможців там визначають за рейтингом переглядів на окремому телеканалі.

YUNA намагається демонструвати стан музичного ринку. Саме тому тут аж 17 номінацій, які розкладаються по різних жанрам, сегментам. Мало хто пам'ятає, що The Hardkiss стали "відкриттям року" 2013-го, коли лише починали. Журі вже тоді помітило, що гурт має потенціал стати чимось більшим. Згодом у цій категорії перемогу також здобували Onuka, Kazka, Jerry Heil. Це показує, що експерти уважно стежать, хто більше за всіх працює над собою і своєю музикою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Євробачення-2021: назвали учасників, ведучих та дати трансляцій

Артистам премія важлива для впізнаваності. Додає більше уваги. Медіа про це розкажуть своїм аудиторіям. Не факт, що всі відразу кинуться слухати, наприклад, Tvorchi (дует із Тернополя відзначили як "найкращий поп-гурт", за "найкращий електронний хіт" та "найкращий альбом". - Gazeta.ua). Але хоча б назву запам'ятають. Коли гурт з'являтиметься на якихось телеефірах чи в інтернеті – люди згадають, зацікавляться.

Не менш важливий другий аспект. Музиканти цінують те, що експерти дають їм таку оцінку. Для артиста важливо, якщо його обрали найкращим люди, які щороку слухають тисячі пісень. Це додає стимулу працювати далі.

Проговорювали цей момент з Андрієм Хливнюком (лідер гурту "Бумбокс". - Gazeta.ua). Він каже: "Артисти співають для людей. Але якщо будемо думати лише про повні зали, то в якийсь момент забудемо про орієнтири і критичне ставлення до себе. Експерти ж обирають за принципами інноваційності, актуальності, професійності. Тому премія дає певні критерії для музиканта й зовсім інших стимулів, ніж народна любов, яка теж важлива. Визнання у професійному середовищі та серед слухачів – два різні боки однієї медалі".

Повну версію інтерв'ю з Ігорем Панасовим читайте на Gazeta.ua.

Національну професійну музичну премію YUNA створили 2011-го. Щороку нагороджує найкращих виконавців. Цьогоріч - вдесяте. Церемонія проходила у столичному Палаці "Україна". Назвали лауреатів у 17 номінаціях.

"Вчергове ми бачимо майже ті ж обличчя, які виграють. The Hardkiss уже не знають, де ховати статуетки. Монатік вчергове найкращий виконавець. alyona alyona ніби щойно з'явилася, а вже сприймається так, ніби була тут все життя.

Дивиною стала перемога TVORCHI аж у трьох категоріях, але це якраз і є результат запиту на нові обличчя на попсцені.

Мені здається дуже важливим розуміти, що YUNA – це премія, яка оцінює українську попмузику саме як індустрію. І коли починаєш дивитися на артистів із цього ракурсу, а не з позиції творчої цілісності, то стає зрозуміло, що по більшості номінацій результати справді співпадають із дійсністю", - пише музичний критик, член журі премії Олексій Бондаренко.

Зараз ви читаєте новину «Експерт пояснив роль головної музичної премії України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі