четвер, 24 травня 2012 12:04

Дві студентки Шевченка відмовились здавати гроші на фуршет
5

Хлопець Катерини Піць повністю підтримує ініціативу студентки
Фото: Фото: Сергій Старостенко
Проректор університету Володимир Шевченко
Десятеро міліціонерів патрулювали нечисельну акцію протесту
Порушниці спокою Катерина Піць та Дарина Савченко, і їхня група підтримки
Одна з ініціаторок протесту - Катерина

22-річні Катерина Піць і Дар'я Савченко, студентки факультету психології університету Шевченка, відмовились здавати гроші на фуршет для викладачів і оприлюднили списки продуктів, якими їхні колеги планували пригостити викладачів після захисту дипломних робіт.

"Ми закінчуємо бакалаврат, - каже студентка факультету психології Крістіна. - Попитали у магістрів, як вони здавали держекзамени і захищали дипломи торік. Старші на рік дівчата порадили зробити для викладачів фуршет. Ми хотіли після екзамену накрити для комісії стіл на кафедрі. Написали список, розділили між студентами, хто що має купити".

Спочатку студенти планували скинутись по 50 гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Студенти університету ім. Шевченка жаліються на побори

"Але потім прикинули, що треба десь по 100. Це ж невеликі гроші. Ми хотіли пригостити викладачів і подякувати їм за все. Хіба ж це хабар? Столи планували накрити уже після захисту. На оцінки фуршет не впливав. Так студенти пригощають викладачів у всіх вузах".

Список дівчата уклали зі старостою курсу Анастасією. На вирваній з блокнота сторінці написано "стол" і 12 пунктів з переліком продуктів. Чорною ручкою до списку внесені одноразовий посуд, дві банки ікри, масло, тарталетки, по 2 упаковки червоної і білої риби, 3 банки оливок без кісточок, салат, огірки, помідори, 500 гр редиски. 2 лимона, виноград.
З  напоїв студенти планували купити дві 700-грамові пляшки горілки, по 2 пляшки червоного і білого вина, 3 пляшки коньяку "Кримський". На закуску - "нарезка 3 видов по 600-700 гр (шинку не брать!), сыр 2 видов (с дырками один), грибы (ассорти, без шампиньонов).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шоколад, вітаміни і дихання діафрагмою збережуть студентам нерви на сесії

Щоб оприлюднити список серед однокурсників, староста сфотографувала його і виставили для обговорення у соціальній мережі "вКонтакті". На сайті однокурсники радились, хто які продукти купуватиме. Здавати гроші першою відмовилась студентка 22-річна Катерина Піць.

"Це не просто корупція, це така собі кріпосницька система, - розповідає Катерина. - Цей список писали не студентки, а методистка, яка працює у нас на кафедрі. Студентам був виданий список продуктів, який вони мають купити, аби викладачі потім вдало відсвяткували цей захист. Кожна кафедра мала свою суму, від 100 до 150 гривень. Найбільш активні учасники зборів пропонували спекти домашні тортики чи думали, де б подешевше купити ікри. Тобто були і власна ініціатива, і груповий збір. З протестом мене підтримала одногрупниця. Ми написали звернення до ректора університету і до ЗМІ. Його підписали четверо студентів. Але двоє з них вирішили не фігурувати у публічному просторі, тому прибрали свої прізвища. Навіть друзі відвернулися. Не хочуть вилетіти з університету, бояться, що через протест не вступлять у магістратуру.  Підтримали студенти інших вузів. Мені присилають есемески: "Тримайся. Все робиш правильно! Це круто".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Студенти в українських вишах розплачуються не лише грошима, але й тілом

Перший захист бакалаврських робіт проводили у понеділок. Кажуть, студенти купили усі необхідні продукти, але викладачі від святкового столу відмовились.
"Ніхто столів не накривав, - пояснює Христина. - Через Катю і Дашу викладачі не захотіли навіть квіти від нас приймати. Коли на стіл перед комісією виставили мінеральну воду, навіть її попросили прибрати".

Декан Леонід Бурлачук коментувати ситуацію відмовився.

"Ми проводимо власне розслідування, - каже Володимир Шевченко, проректор університету Шевченка. - Зараз допитуємо усіх фігурантів цієї справи. Дехто зі студентів вже просить прибрати їхні підписи з-під звернення до ректора".

Зараз ви читаєте новину «Дві студентки Шевченка відмовились здавати гроші на фуршет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

27

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути