середа, 06 березня 2013 10:22

"Дві нормальні нації не можуть порозумітися через корупцію в українській владі" - в Україні покажуть фільм про хасидів та уманчан

Автор: Фото: Павло Паламарчук
  Умань. 19 вересня 2012 року
Умань. 19 вересня 2012 року

У грудні 2014 року на екрани України та усього світу вийде кінострічка "Дібук" польського режисера Кшиштофа Копчинськи, яка спробує дослідити особливості стосунків паломників-хасидів та уманчан.

Тема українсько-польського документального кіно – складні стосунки паломників та уманчан, перебіг конфлікту, його історія, та, навіть, прогнози на майбутнє. В Інтернеті вже з'явився трейлер фільму.

"Прибиральник могили ребе Нахмана в Брацлаві готується до прибуття 20 000 хасидів, які мають відсвяткувати єврейський Новий рік. Після завершення свята місто повернеться до свого повсякденного життя. Протягом декількох днів зближаються два різні світи: хасидський містицизм і пострадянський провінційний капіталізм. На яких історичних подіях вони будуються, які цінності за собою несуть?" - саме такий текст лишили автори під трейлером до "Дібука".

В енциклопедії іудаїзму зазначається, що "дібук" за єврейською народною легендою, - це оголена душа, або злий дух, який знайшов собі прихисток у тілі живої людини і приліпився до нього, продовжуючи існувати, як окрема і чужа тілу істота. Слово "дібук". увійшло в літературу тільки в XVII столітті. А ще дібук - це душа, за тяжкі гріхи свої не удостоїлася навіть переселення в нове тіло і залишилася безтілесною, поки вона не знайде собі пристановища в тілі живої людини.

На перших кадрах самого трейлеру глядачі знайомляться із колишнім майором радянської армії Володимиром Алєксєєвим, який нині доглядає за хасидськими могилами та готується до приїзду паломників.

"Всьо я розпоряжаюсь тут", - говорить він у перший кадрах трейлеру. Також на кадрах трейлеру фільму можна побачити членів Ради громадських організацій, які розповідають глядачу про історію складних стосунків мешканців Умані та паломників-хасидів, також у стрічці зафільмовано момент встановлення українського державного прапора по вулиці Пушкіна, недалеко від синагоги.

Уманський журналіст Володимир Гамалиця, який консультував знімальну групу та займався підбором людей для стендапів знайомив знімальну групу з активними умачнами та представниками хасидів-паломників. Окрім того, частина відео, що увійшла до стрічки належить Володимиру та місцевому оператору Михайлу Куцелепі.

"Цей фільм про складні стосунки уманчан та паломників-хасидів: труднощі співжиття та конфлікти. Пошук причин цих конфліктів. Основною причиною яких є корупція та бездіяльність органів влади. Адже дві нормальні нації вже не один рік не можуть порозумітися і зустрітися на могилі Цадика Нахмана через корупцію в українській владі, - розповів співавтор проекту, уманський журналіст Володимир Гамалиця. – Фільм буде доволі суперечливим. Побачимо чи стане він топовим, але те, що жоден хто його перегляне не лишиться байдужим до піднятих питань, це 100%. Принаймні, в Інтернеті війна в коментарях гарантована".

Власне чи дадуть кіномитці конкретну відповідь на питання: "Чим закінчується конфлікт між хасидами та нащадками Залізняка" нині не відомо, але те, що саме ця відповідь цікавить і уманчан, і хасидів – відчувається одразу.

Тривалість фільму – 52 хвилини. Виробничий бюджет стрічки - 2 779 348 гривень. Знімали фільм в Україні, Ізраїлі, Палестині та США. Компанія-виробник стрічки - Національна Кінематека України, кінокомпанія "МаГіКа-фільм" та Eureka Media.

У фільми кожен з героїв говорить своєю мовою, а тому у стрічці є українська, польська, російська, англійська, іврит та ідиш. Титри - англійською та російською. Прем'єра "Дібука" запланована на грудень 2014 року.

Зараз ви читаєте новину «"Дві нормальні нації не можуть порозумітися через корупцію в українській владі" - в Україні покажуть фільм про хасидів та уманчан». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі