субота, 23 вересня 2017 14:20

Донецький художній музей чотири рази перейменовували

Донецький художній музей чотири рази перейменовували
Вхід в Донецький художній музей. Фото: вікіпедія

23 вересня 1939 року у Донецьку, колишньому Сталіно, засновано Музей образотворчого мистецтва.

У 1941р оку через німецьку окупацію Донбасу його колекція була розграбована. У 1958 році в Сталінському краєзнавчому музеї відкрито відділ образотворчого мистецтва, а в 1960 р музей був відроджений як Сталінська (з 1961 р - Донецька) картинна галерея, з 1965 р - Донецький обласний художній музей. У 1975 р в музей повернули дев'ять творів живопису і графіки з довоєнної колекції, врятованих під час окупації Сталіно місцевим художником Е.Е. Грейліхом і зберігалися весь цей час в Київському музеї російського мистецтва. Нове музейне зібрання формувалося за рахунок надходжень з фондів провідних державних музеїв СРСР: Третьяковської галереї, Музею образотворчих мистецтв ім. О.С.Пушкіна, Державного Ермітажу, Державного Російського музею, найбільших музеїв України, а також творів, придбаних в приватних колекціях і дарів художників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Переселенці зберігають та відроджують подільську вишивку

У постійно діючій експозиції музею представлені роботи: І. Айвазовського, Ф. Васильєва, А. Бенуа, Д. Бурлюка, В. Васнецова, В. Голубкіної, І. Грабаря, Дж. Доу, О. Кіпренського, П. Кончаловського, А. Коріна, В. Полєнова, А. Саврасова, В. Сєрова, В. Сурикова, Роберта Фалька, І. Шишкіна, Т. Яблонської. Музей сьогодні має в своїй колекції більше 15 тисяч творів живопису, графіки, скульптури та декоративно-прикладного мистецтва. У його колекції представлені роботи найвідоміших українських, російських і зарубіжних майстрів XVI-XX століть, а також твори античності. Зараз вся експозиція в музеї представлена тільки на одному поверсі і налічує близько 1800 експонатів. Музей шукає місце і спонсорів для окремої будівлі.

Три роки тому, після окупації Донецька, музей отримав назву Донецький художній республіканський музей. Багато працівників музею залишили роботу і переїхали з окупованої території в інші міста. У музеї діє постійна виставка, проводять зустрічі, майстер-класи.

Зараз ви читаєте новину «Донецький художній музей чотири рази перейменовували». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі