Ексклюзиви
субота, 19 серпня 2017 13:30

Долучаємося до високого мистецтва: прокуратура перевірить роботу Держкіно

Долучаємося до високого мистецтва: прокуратура перевірить роботу Держкіно
Фото: Global Ukraine News

Заступник прокурора міста Києва Андрій Андрєєв заявив про перевірку Держкіно й 17 кінокомпаній, які отримували державне фінансування на виробництво фільмів. Причина - підозра в розкраданні державних коштів.

"Долучаємося до високого мистецтва. Слідчі столичної прокуратури перевіряють версію про незаконні оборудки з бюджетними коштами. Під прицілом 17 підприємств, які з легкої руки Держкіно отримували від 3-х до 50-ти мільйонів гривень на кінопроекти. За отриманою оперінформацією після бюджетного фінансування кіномитці сплачували фіктивним підприємствам за неіснуючі послуги, перетворюючи кошти в готівку. Наше розслідування дасть відповідь на питання про заподіяні збитки та причетних до цього осіб", - пише Андрій Андрєєв на своїй сторінці у Facebook.

За 5 місяців на каналі 1+1 вийшло 7 сюжеті сюжетів про Держкіно. В більшості з них організацію звинувачували в участі керівництва в у корупційних схемах із державним бюджетом. Зараз Рахункова Палата теж перевіряє Держкіно.

"Перевірка Рахунковою палатою планова, і аж ніяк не пов'язана із розслідуваннями ТСН, про що йдеться в сюжетах. Це вже навіть не маніпуляція та пересмикування, а просто чиїсь домисли. Вони мають зашкодити діловій репутації та створити негативний образ Держкіно, та зокрема мене особисто. А також фактично кинути тінь на всіх, хто створює фільми за державної підтримки. Держкіно відкрито до будь-яких перевірок з боку контролюючих органів. Приховувати і боятися мені нема чого", - пише Голова Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко на своїй сторінці у Facebook.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Продюсер розповів, як позначиться скандал з Держкіно на українських фільмах

607 українських кінодіячів виступили з відкритим листом на підтримку Державного агентства з питань кіно. На думку авторів звернення, проти Держкіно та його голови Пилипа Іллєнка розв'язано інформаційну кампанію.

"Замовнику цієї кампанії вигідно, щоб на виробників українського кіно надягали образ корупції. Де корупція - там немає якості. Ці звинувачення не для того, щоб викрити когось у розпилі коштів. А щоб у підсвідомості українського масового глядача і міжнародних кіно-партнерів продовжувати закріплювати, що все українське кіно - неякісне. Щоб навіть хорошому українському фільму створити перешкоди. Це вигідно тому, у кого багато іноземного контенту. Тому що як тільки буде перший прецедент хорошого українського кіно - це різко змінить у масового глядача сприйняття категорії. Імпортний контент почне збирати менше грошей на українському ринку", - стверджує продюсер Дмитро Карпенко.

"Такі сюжети - пасквілі в дусі російської пропаганди. Таким чином хочуть зняти з посади ефективного управлінця Пилипа Іллєнка, який фактично відродив український кінематограф. А на його місце для контролю над потоками фінансів і для можливості показувати російські серіали хочуть поставити свою людину", - коментує політичний оглядач Олександр Аронець.

За сім місяців 2017-го у прокат вийшло 15 фільмів українського виробництва. До кінця року відбудуться прем'єри ще більш ніж 20.

Зараз ви читаєте новину «Долучаємося до високого мистецтва: прокуратура перевірить роботу Держкіно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі