Ексклюзиви
четвер, 21 грудня 2017 21:45

"Для постановки потрібні кишки, язики і кілька літрів крові": ТОП-10 незвичайних театрів 18+
10

Дві власні вистави поставив перший в Україні підземний театр "Тео" - трагедію Евріпіда "Іфігенія, Апофеоз" та інтерактивну дитячу казку "Подарунок для Санти". Ще для чотирьох вистав інших театрів безкоштовно надав сцену. Кожна постановка зібрала повну залу глядачів. "Тео" облаштували в Одесі, в підвалі будівлі 19 ст. Раніше приміщення використовували як льох, склад контрабандних товарів та місце зібрань таємних товариств. Над глядацькою залою планують зробили арт-кафе, де розміщатимуть експозиції місцевих художників, фотографів та скульпторів. У самому театрі демонструватимуть записи кращих світових вистав та обговорюватимуть їх із глядачем.

Gazeta.ua дібрала 10 незвичайний театрів світу, які вражають не менше за "Тео".

У південнокорейському місті Пусан 2014 року звели мультимедійний театр "Busan Opera House". Його фасад - це екран, на якому демонструють записи або онлайн-трансляції постановок опери та балету. У приміщенні встановлені інтерактивні апарати, за допомогою яких можна дізнатися цікаву інформацію або придбати сувеніри. На внутрішньому подвір'ї — додаткова сцена, що знаходиться всередині мультимедійного фонтану. Вона призначена для вистав влітку.

Автор: ArchDaily
  Busan Opera House у Південній Кореї
Busan Opera House у Південній Кореї

"Під час співу головних героїв опери закрякали качки. Ми розсміялися. Вочевидь, це не було передбачено сценарієм", - згадала Віолета Добровська візит 2015 року в австійське місто Брегенць. Там відбувалася вистава "Турандот" на плавучій сцені в Боденському озері.

Театр на озері — один з найвідоміших у світі. Працює під час всесвітнього "Брегенцького фестивалю". Став популярним завдяки найбільш ефектним декораціям, які розташовують у воді — велетенська Статуя свободи, такі ж меблі або інші предмети, на фоні яких актори виглядають ліліпутами. Однією з найяскравіших декорацій була сцена у вигляді відкритої книги, яку роздивляється скелет людини. Таку інсталяцію використали під час дебюту постановки Джузеппе Верді "Бал-маскарад". Глядацька зала — теж під відкритим небом.

Автор: Belcanto.ru
  Сцена Брегенцького фестивалю в Австрії
Сцена Брегенцького фестивалю в Австрії

Паризький театр "Пасажири" вважають найбільш небезпечним. Актори виступають на вертикальній сцені. Нею слугують багатоповерхівки, баштові крани, промислові сміттєзвалища, закинуті заводи. Замість декорацій використовують троси, сітки, будівельні риштування. У виставах поєднуються елементи циркового мистецтва, екстриму та сучасного танцю.

Автор: YouTube
  Актори театру "Пасажири" виступають на вертикальних сценах
Актори театру "Пасажири" виступають на вертикальних сценах

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Театральні критики назвали найкращі вистави 2017 року

У театрі "Глобус", що у Лондоні, глядачам видають дощовики. Будівля відновлена за прототипом оригінальної споруди 16 ст, де грала трупа Вільяма Шекспіра. На внутрішньому круглому подвір'ї театру розташована сцена під солом'яною стріхою. Біля неї — стоячі місця просто неба. Часто негода застає глядачів. Навколо майданчика - 3 яруси сидячих місць під накриттям.

"Лави вузькі, дерев'яні. До місць глядачів проводять спеціальні працівники. Костюми завжди яскраві, а от декорації - прості. На одній із вистав звичайну стіну зіграв актор. Так замінили декорацію", - сказала відвідувачка Олена Маріней.

Поблизу театру працює тематичний парк-музей. Тут ставлять вистави за творами Шекспіра, в гру залучають глядачів.

Автор: london10.ru
  Шекспірівський театр "Глобус" у Лондоні
Шекспірівський театр "Глобус" у Лондоні

На дах Оперного театру в норвезькому Осло можна піднятися безкоштовно у будь-який час доби. Він являє собою білу мармурову поверхню, що нахилена до самої землі. Туристи тут їдять, фотографуються, оглядають місто. Сам театр одним боком стоїть на березі, іншим — у затоці, на сваях. Його сцену вважають однією з найтехнічніших у світі. Вона складається з 16 незалежних майданчиків, кожен з яких може підійматися, нахилятися та обертатися. У крісла глядацької зали вмонтовані екрани, де можна читати субтитри 8 мовами.

Автор: Planet of Hotels
  Оперний театр в Осло має 16 сцен
Оперний театр в Осло має 16 сцен

"У вузькому коридорі, що веде до туалету, дві черги стояли впритул. Бо чоловічі і дамські кімнати замалі. Не розумію, як архітектори створили таку вражаючу будівлю і повністю знищили її таким важливим громадським місцем", - обурювався відвідувач театру "Яйце" в американському місті Олбані.
Будівля схожа на половину яйця, що стоїть на тонкій підставці. Здалеку театр виглядає як скульптура або іншопланетний корабель. Під землею є 6 поверхів, в самому "яйці" - два зали. Ззовні та всередині будівля не має прямих ліній та гострих кутів. Тут організовують вистави, музичні концерти, лекції та презентації.

Автор: About - The Egg
  Театр "Яйце" схожий на іншопланетний корабель
Театр "Яйце" схожий на іншопланетний корабель

У швейцарському місті Ротвік театр "Дальхалла" облаштований посеред лісу, в колишньому вапняковому кар'єрі на глибині 60 метрів. Поряд зі сценою утворилося озеро з питною водою, яке використовують як природну декорацію. Навколо нього — триярусна стіна кар'єру, що блищить під світлом прожекторів. Місця для глядачів облаштовані на одному зі схилів просто неба. Найчастіше тут влаштовують музичні вистави.

Автор: prekrasna-vasilisa.org
  Театр "Дальхалла" знаходиться на глибині 60 метрів. Навколо нього - колишній вапняковий кар'єр
Театр "Дальхалла" знаходиться на глибині 60 метрів. Навколо нього - колишній вапняковий кар'єр

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Львівській опері покажуть заборонену за СРСР виставу

Нетипові поставновки можна побачити в "Театрі оргій та містерій" австрійського режисера Германа Нітча. У його п'єсах досліджується тема насилля. На сцені демонструють мазохізм та криваві ритуали. Глядачів можуть поливати кров'ю вівці. Актори часто виступають оголеними. Для реквізиту використовують нутрощі тварин, мажуться ними.

"Для постановки мені потрібно небагато: один бик, три свині, кілька кілограмів кишок, пара язиків і кілька літрів крові", - сказав Герман Нітч.

Інколи в дійство запрошують глядачів. Під час шоу в театрі присутні поліцейські, лікарі та адвокати.

Автор: theartnewspaper.ru
  У постановках Германа Нітча використовують кров та внутрощі тварин
У постановках Германа Нітча використовують кров та внутрощі тварин

Римський амфітеатр на 7 тисяч місць висічено в скелі у французькому місті Оранж . Це один із найстаріших театрів світу. Зберігся з І ст. нашої ери. За сценою височіє 4-ярусна стіна довжиною 103 метри і висотою 37. Завдяки гарній акустиці тут проводиться щорічний музичний фестиваль "Хорегії Оранжа". Амфітеатр — у списку світової спадщини ЮНЕСКО.

Автор: Podrozniccy.com
  Амфітеатр в Оранжі - один із найдавніших, що зберігся до сьогодення
Амфітеатр в Оранжі - один із найдавніших, що зберігся до сьогодення

З 2011 року в Києві працює театр тіней "Teulis". Актори виступають за напівпрозорим екраном. Відтворюють постановку виключно за рахунок тіла. Завдяки пластиці та гнучкості показують фігури, образи людей, предмети. Передають дію та емоції. Майже не використовують декорації.
Під час закордонних гастролей постановки "Teulis" зібрали більше 200 аншлагів.

Автор: afisha.vash.ua
  У театрі тіней використовують мінімум декорацій
У театрі тіней використовують мінімум декорацій

Театральний простір "Тео" відкрили 30 жовтня. Перед цим протягом трьох років приводили до ладу старе підземелля. Облаштували партер на 104 місця та балкон на 20 глядачів. Під час аншлагів ставлять додаткові місця, завдяки чому у залі можуть розміститися до 140 осіб. "Тео" - єдиний театр в Одесі, де можна побачити класичну трагедію.

Зараз ви читаєте новину «"Для постановки потрібні кишки, язики і кілька літрів крові": ТОП-10 незвичайних театрів 18+». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі