пʼятниця, 14 грудня 2012 11:40

Дизайнер Ілля Стронґовський намалював "векторних" Шкляра, Забужко, Іздрика
11

Фото: Малюнки: Ілля Стронговський

Дизайнер та письменник Ілля Стронґовський "оцифрував" у кольорі сучасних українських літераторів. Робив їхні портрети у "векторній графіці" - фіолетові, оранжеві, блакитні, салатові. Викладав на своєму блозі.

Останнім часом Ілля Стронґовський займається переважно книжковим дизайном. Також він є автором поетичної збірки "Глибоковроті". Переклав "Бійцівський клуб" Чака Палагнюка та "Поштамт" Чарльза Буковскі.

Дизайнер розповів Gazeta.ua скільки часу в нього пішло на "векторних" Шкляра, Андруховича, Костенко, Забужко.

- Серія портретів українських письменників була частиною якогось проекту?

- Так, проекту "365", який я провалив (сміється). Я малювати не вмію і мені треба було чимось себе зайняти, щоб набивалася рука. Тому рік тому поставив собі ціль - малювати щодня по портрету. На заході дуже популярний жанр портретного коміксу. Але в цьому жанрові рідко згадують письменників. Я подумав, що було б цікаво зробити картинки, які б показували українських літераторів. Осилив лише місяць. Зараз я знаходжуся на середині іншого проекту. Малюю українські прислів'я та приказки. Уже 16 штук зробив. Це знову ж таки спосіб тримати себе у формі. Кожен день малюю по приказці.

- Звідки брали підписи для портретів?

- Це все з їхніх текстів. До того ж "репліки" - наближають їх до "коміксового" стилю. Це ті цитати, які мені на той час подобалися найбільше. Наприклад, вірш Андруховича "Пам'ятник" Бу-Ба-Бу - найулюбленіший його текст. А рядки "Це ж яке непосильне служіння на благо поспільства! Заганяти поезії прутень у дупу добі" мені видаються квінтесенцією ідеї поезії. Часом вибирав "репліки", що є найбільш гучними, а часом, як зі Шклярем, - сидів і намагався вибрати щось адекватне.

- Якщо в день по малюнку, то скільки часу сиділи над роботою?

- Я змальовував українських письменників з найпоширеніших фотографій. Тоді рухався найпростішим шляхом. Ішло не більше півгодини. Хотів, щоб вони були різнокольорові. Бо на чорно-білі не цікаво дивитися, особливо якщо їх багато.

- Книги якого б письменника хотіли проілюструвати?

- Не кого, а скільки - хотілося б. Взяти якого-небудь нашого пишучого автора і оформити всю його бібліографію в одній стилістиці.

- Який останній ваш проект у книжковому дизайні?

- Буквально на цьому тижні у видавництві Антона Санченка "Електрокнига" випускаємо прозову збірку Ірини Цілик "Родимки". Це п'ять оповідань і одна повість. Робив для неї верстку та дизайн. Також співпрацюю з тернопільським видавництвом "Крок".

Зараз ви читаєте новину «Дизайнер Ілля Стронґовський намалював "векторних" Шкляра, Забужко, Іздрика». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі