Ексклюзиви
четвер, 04 жовтня 2012 21:23

Дітям гратимуть рок та вчитимуть їх фінської — відкрився "Книжковий Арсенал"
15

Фото: Фото: Сергій Старостенко

"Якщо кажете, що ви серйозні письменники, а не масові, назвіть дати народження Шекспіра, Григорія Сковороди, Єсеніна", - наполегливо просить іноземних учасників фестивалю "Книжковий Арсенал" столичний письменник Станіслав Бондаренко.

3-го жовтня у музейному комплексі "Мистецький Арсенал" вони зібралися на прес-конференції під час відкриття заходу.

"Ваше запитання абсолютно слушне, бо я не можу на нього відповісти, - каже доктор філософії, француз Оскар Бреніф'є. Він організовує філософські семінари для дітей. - І зовсім неввічливо його проігнорую. Тому не займаюся серйозною літературою. Я сам дітям кажу: "Ставте незручні запитання батькам. Тоді вони почнуть думати замість того, щоб бути серйозними".

На цьогорічному книжковому фестивалі відбудеться понад 150 мистецьких заходів. Проведуть майстер-класи з перекладу, виставку арт-буків та книжкових ілюстрацій.

Центр О. Довженка представить ретроспективу світового німого кіно. Фінські учасники вчитимуть дітей говорити фінською. А гурт з Гельсінкі "Рок-Гризуни", який складається з вчителів фінської мови, зіграє для малечі рок.

"Більшість заходів ми придумали самі, а не видавці, - каже координатор української літературної програми Ірина Славінська. - Наприклад, відвідувачі зможуть підслухати, про що між собою говорять письменники. Це будуть відкриті діалоги Юрія Андруховича і Тараса Прохаська, Юрка Іздрика і Любка Дереша, Ірени Карпи та Сергія Жадана. Іздрик назвав цю ідею сеансом групової психотеарпії".

У книжковому ярмарку візьме участь понад сотні видавців з України та Росії. Зірками фестивалю стануть італієць Алессандро Баріко, чиї книги продаються у світі мільйонними тиражами, та австрійський письменник Йозеф Вінклер.

Останній представить у Києві роман "Вивезена". У ньому йдеться про українську остарбайтерку Нєточку Ілляшенко. Вона пережила колективізацію, Голодомор, й залишилася жити чужинкою у бідному австрійському селі. Жінка так і не пробачила собі, що не повернулася на батьківщину.

"Я приїхав із Санкт-Петербургу, - каже російський письменник Леонід Юзефович. Автор сценарію російського серіалу "Загибель імперії" проведе майстер-клас зі сценарної майстерності.- Раніше книжкові фестивалі у нас проводили у старій будівлі Манежу. Тепер їх перемістили в абсолютно безликий сучасний виставковий комплекс. Коли я увійшов під склепіння "Мистецького Арсеналу", у мене перехопило подих від того, як тут чудово. Місцевий антураж дуже сильно діє".

"Книжковий Арсенал" працюватиме до 7-го жовтня. Вхід вільний.

Зараз ви читаєте новину «Дітям гратимуть рок та вчитимуть їх фінської — відкрився "Книжковий Арсенал"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі