Ексклюзиви
понеділок, 27 листопада 2017 21:45

Дев'ять одягнених, один голий: Відбувся перформанс української художниці
17

Акція Марії Плотнікової Vulnarability
Фото: facebook.com
Акція Марії Плотнікової Vulnarability
Акція Марії Плотнікової Vulnarability
Акція Марії Плотнікової Vulnarability
Акція Марії Плотнікової Vulnarability

"Якщо поруч гола людина - віддай їй свій одяг, сам сиди в чому мати народила.
Наступний роздягнеться для тебе і так по колу", - розповідає піарщик Юлія Колесник про перфоманс київської художниці Марії Плотнікової Vulnerability - "Вразливість".
Мистецька акція в столичній арт-платформі "Ізоляція". Тривала 2,5 години. Десятеро людей стояли по колу спиною одне до одного. На них - лише 9 комплектів одягу. Задля участі в акції згодились роздягнутись троє чоловіків і семеро жінок. Серед них - театральний режисер, 32-річний Антон Романов, та 38-річна київська художниця-акціоністка Ані Зур.
- Здається, що учасників мотивує милосердя і взаємодопомога. Ніби вони не в силах терпіти вразливість ближнього, але це тільки на перший погляд. В процесі акції відкривається інше: все коло - це система, в якій ти ж допомагаєш не тому, що хочеш, а тому, що так треба. І рано чи пізно це починає дратувати. Спочатку було відчуття, що дійові особи насолоджувалися можливістю віддавати і приймати. Але потім вони вже зі злістю віддавали свої речі наступному, а ті мало не з огидою їх брали.

За умовою акції учасники не мали змоги відмовитись від одягу, могли залишити перформанс лише одягненими.

"Одна з учасниць просто зробила паузу. Не передала речі. Почала ходити, а не стояти, порушуючи правила - і це відпустило всіх інших, - продовжує Юлія Колесник. - Почалася імпровізація, учасники розвернулись один до одного обличчям. Ніби, щоб побачити один одного їм потрібно було зруйнувати штучну систему".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На міжнародному фестивалі нагородили український театр

Юлія зазначала, що навіть для неї, глядача, а не учасника, досвід перформансу виявився важким і збурив багато думок.

"Пройшла через відчуття комфорту і затишку існуючої системи. Потім через роздратування і втому від її штучності і жорсткості. Наостанок - через драму її руйнування, дискомфорт від втрати будь-якого контролю і розуміння. Усвідомила, що назва "Уразливість" не про людину, а про систему. І що головна вразливість - в самому факті її існування. Будь-яка система провокує своє руйнування, на яких би благих намірах не будувалася", - каже Юлія.


Марія Плотнікова перемогла у Фестивалі молодих українских художників із перформансом Stick Apart -По-Роз'єднані. 12 людей утримували своїми тілами довгі жердини, взаємодіючи. "Колективне тіло", яке вони утворили, існувало поки кожен жертвував собою зради спільної мети. Фестиваль завершився 29 жовтня у київському Мистецькому арсеналі.

Зараз ви читаєте новину «Дев'ять одягнених, один голий: Відбувся перформанс української художниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі