понеділок, 10 листопада 2014 16:45

"Щоб отримати Шевченківську премію, відклав поїздку до Італії" - Мирослав Дочинець

"Щоб отримати Шевченківську премію, відклав поїздку до Італії" - Мирослав Дочинець
Фото: tyzhden.ua

7 листопада лауреатів Шевченківської премії 2014 року нарешті нагородили. Відповідний указ Президент підписав за день до вручення. Традиційно переможців нагороджують 9 березня, але цього року дату двічі переносили. Церемонію провели у музеї ім.Шевченка у Києві.

"Мені подзвонили з комітету Шевченківської премії за півтора дні до вручення, це була несподіванка для мене, - розповідає телефоном Gazeta.ua письменник Мирослав Дочинець.

Він отримав найвищу державну нагороду за романи "Криничар. Діяріюш найбагатшого чоловіка Мукачівської домінії" та "Горянин. Води господніх русел".

- Був фактично на валізах - мав запрошення до Мілана на зустріч із українською діаспорою. Але відклав візит до Італії, бо важливіше те, що стосується нас, ніж щось на чужині. Це вдруге я бачив Президента особисто. Помаранчева революція фактично починалася у Мукачеві. Тоді Порошенко боровся тут із проявами тогочасного режиму, вони грудьми брали Ратушу, де переховували результати виборів. Я сказав йому, що його Мукачево пам'ятає. Він відповів: "До зустрічі у Мукачеві." Мені сподобалося, що Президент не виступав, а говорив із нами, це була бесіда, а не промова. Дуже важливо, що Порошенко торкнувся мовного питання. Я працюю зі словом, і знаю, що це не мертве письмо на папері, не вітер, це дух. У війнах перемагає дух народу, а не армії, Путін чи Гітлер. Для нас тепер поняття мови відкрилися по-новому - ми побачили, що російськомовні люди можуть бути більшими патріотами, ніж навіть україномовні. Вразило спілкування із колегами по премії, вихідцями з Донбасу. Я відчув, що Україна культурно цілісна. Президент пообіцяв, що коли настане мир, ми у цьому складі поїдемо дивитися оперу "Летючий Голландець" у Донецьк."

Колектив Донбас опери, що працював над створенням опери "Летючий Голландець", були удостоєні державної премії. На вручення з Донецька змогла приїхати оперна співачка Тетяна Плеханова. Колишнього директора Донецького Оперного театру Василя Рябенького нагородили посмертно. Він раптово помер від серцевого нападу у ніч на 8 жовтня. Лауреатами цьогорічної премії також стали художник Любомир Медвідь, дослідниця вірменської культури Ірина Гаюк, оперна співачка Людмила Монастирська.

Переможці отримали грошову нагороду у 260 тисяч гривень.

Зараз ви читаєте новину «"Щоб отримати Шевченківську премію, відклав поїздку до Італії" - Мирослав Дочинець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі