Ексклюзиви
четвер, 23 травня 2019 09:30

Щоб мій олівець піднявся, треба бути або героєм, або круто обісратися - карикатурист Юрій Журавель
13

Юрій Журавель
Фото: Сергій Старостенко
Шарж на Петра Порошенка
Карикатура на Ворлолимира Зеленського
Карикатура на Ігоря Коломойського
Карикатура на Миколу Азарова та Віктора Януковича

Внутрішні сила, інтелект, і навіть зріст людини відображаються на її обличчі. По обличчю можна відразу зрозуміти, висока ця людина чи ні. Зазвичай невисокі люди мають квадратні скули, потужну тверду щелепу. У східняка ніс може бути з горбинкою. А у волиняки - ніздрі набагато ширші за ніздрі інших, - вважає художник і музикант Юрій Журавель. Він створив цілий ряд малюнків, в яких передав своє бачення українських політиків. Ці малюнки одразу набрали неабияку популярність в Інтернеті.

Ви недавно намалювали Володимира Зеленського в образі маленького Наполеона. Бачите в ньому такі риси?

Раніше я за гроші малював людей на замовлення. Зараз я майже цього не роблю.

Щоб мій олівець піднявся, треба бути або дійсно героєм, або круто обісратися. Зеленського я малював останнім часом у вигляді маленького наполеончика. Але колись давно я ще малював його на замовлення - якась дівчинка з його компанії попросила зробити його портрет. Виставив його у Facebook серед своїх творчих доробків. Вона мені зробила зауваження: вам за це заплачено, а ви піаритеся. Gортрет зняв і вирішив з цими людьми більше справи не мати.

  Карикатура на Ворлолимира Зеленського
Карикатура на Ворлолимира Зеленського

Я не заздрю Володі і його сім'ї, бо він навіть не усвідомлює, що стає заручником цієї ситуації. Він, можливо, схожий на талановитого актора, але він неук. У свій час вони хайпанули з КВК. Я це розумію. Сам знаю, як можна злетіти і користуватися променями слави.

Проводити якісь аналогії між Зеленським і молодим Макроном чи з Рональдом Рейганом не варто. Ці люди мали досвід в політиці. Крім тогою, вони вчилися у попередників. А Зеленський не те що відмовляється від запропонованої допомоги і порад Порошенка. Він дуже сильно сабе йому протиставляє

Проводити якісь аналогії між Зеленським і молодим Макроном чи з Рональдом Рейганом не варто. Ці люди мали досвід в політиці. Крім тогою, вони вчилися у попередників. А Зеленський не те що відмовляється від запропонованої допомоги і порад Порошенка. Він дуже сильно себе йому протиставляє. Чим зліший Зеленський, тим більш стає зрозуміло, що він боїться Порошенка.

Порошенка я теж критикував з самого початку його каденції - колись намалював на бочці пороху. Але це найкращий президент за часи незалежності України. За цю людину не соромно.

Ви раніше приязно відгукувалися про Ігоря Коломойського, називаючи його щирою людиною. Сьогодні Коломойський повернувся в Україну.

Все ж таки повернувся? А я сподівався, що його американці десь перестрінуть і завезуть в "Алькатрас". Шкода. Я помилився щодо нього. Коли в перш дні війни здавалося, що завдяки Коломойському відстояна Дніпропетровщина, я був готовий малювати на нього позитивні шаржі.

  Карикатура на Ігоря Коломойського
Карикатура на Ігоря Коломойського

Зараз ми з проектом "Знай наших" запускаємо серію футболок. Святослав Хоробрий у травні народився. "Народжені в травні - хоробрі і славні". На червень у нас Богун, а оскільки він красавчик, то слоган такий: "Народжені в червні - коханці майстерні".

Як ви відтворюєте зовнішність історичних осіб давнини? З уяви, чи з історичних джерел?

Я за своє життя перемалював стільки шаржів, що вже помічаю: внутрішні сила, інтелект, і навіть зріст людини відображаються на її обличчі. По обличчю можна відразу зрозуміти, висока ця людина чи ні.

Святослав Хоробрий був не дуже високого зросту. Відтак, розумію, що він має виглядати приблизно так, як мій тато. Тато був невисокий, метр 78. Зазвичай невисокі люди мають квадратні скули, потужну тверду щелепу. Ясно, що Святослава не можна малювати з вузьким лобом, бо ця людина була далекоглядна.

У східняка ніс може бути з горбинкою. А у волиняки - ніздрі набагато ширші за ніздрі інших.

Ці всі особливості знаю. Але один раз я пошився в дурні. Все життя мріяв зустрітися зі справжнім індіанцем. В дитинстві читав Фенімора Купера, ми всі були фанатами Вождя червоношкірих.

Я побачив засмаглого носатого здорованя з чорним волоссям,зібраним позаду у жмут. Я підійшов до нього: "Sorry, may І make please photo with you?" Він каже: "А чого ти до мене англійською? Я гуцул"

І тут приїжджаємо в Канаду, на фестиваль "Золотий клен". Протягом перших трьох днів ми їздили по Ніагарі. Я все видивлявся індіанців, але їх ніде не було.

Аж біля нашої сцени я побачив засмаглого носатого здорованя з чорним волоссям, аж із синім відливом, зібраним позаду у жмут. Я підійшов до нього: "Sorry, may І make please photo with you?". Він відповів: "А чого ти до мене англійською? Я гуцул". Потім розповів, що коли приїздив до Києва і їхав у таксі, сідав на заднє сидіння і ловив на собі у дзеркалі зацікавлений погляд таксиста. Через якийсь час гуцул казав йому: "Я знаю, про що ви думаєте".

Насправді між гуцулами і індіанцями дуже багато спільного. Недарма свого часу українець Іван Даценко, про якого Михайло Іллєнко зняв фільм "Тойхтопройшовкрізьвогонь", знайшов спільну мову з американсько-канадськими індіанцями й очолив ціле плем'я ірокезів.

  Карикатура на Віктора Медведчука
Карикатура на Віктора Медведчука

Чи правда, що коли ви малювали карикатуру на Медведчука, отримували потім від нього погрози?

Під час Майдану до маєтку Медведчука приїздив Автомайдан. Я намалював, як Медведчук виглядає через ворота, і навіть написав віршик: "А за зламані ворота я вам люто помщуся. А вже мстити я умію, от згадайте хоча б Стуса".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Видаліть цю гидоту", – карикатурист різко звернувся до Мосійчука та Лозового

О 8 вечора я розмістив в інтернеті цю карикатуру на Медведчука, а о 4 ранку наступного дня до мене подзвонили. Чоловічий голос сказав мені російською: "Впредь просим быть поосторожнее с выбором обьектов рисования. Вы поняли?". Телефон не висвітився, і навіть не зберігся в історії викликів.

На мій шарж, де я зобразив Петра Порошенка з ірокезом і написав: "Мій президенте, додай драйву, тому що ми всі в андеграунді", він відписав : "Дякую друже, за пораду. Драйву додам. Let's rock"

Є кілька випадків, коли люди реагували на те, що я намалював. З останніх це Петро Порошенко. На мій шарж, де я зобразив його з ірокезом і написав: "Мій президенте, додай драйву, тому що ми всі в андеграунді", він відписав : "Дякую друже, за пораду. Драйву додам. Let's rock". Було приємно, що ця людина шарить в наших рокерських фішках.

  Шарж на Петра Порошенка
Шарж на Петра Порошенка

Колись я намалював нардепа Антона Геращенка у вигляді груші, він відповів: "Щось я у тебе зажирний. Я вже схуд на 20 кілограмів".

Але перша потужна реакція була якраз від Медведчука.

Інтерв'ю з Юрієм Журавлем читайте у свіжому номері журналу Країна.

Після підписання головою Верховної Ради України Андрієм Парубієм закону про забезпечення функціонування української мови як державної у мережі з'явилася картикатура Юрія Журавля, як Парубій притискує документом язик президенту РФ Володимиру Путіну.

Путін зображений у вигляді орка із табличкою "Где мой язык, там моя земля".

Малюнок викликав бурхливу реакцію соцмереж.

Зараз ви читаєте новину «Щоб мій олівець піднявся, треба бути або героєм, або круто обісратися - карикатурист Юрій Журавель». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі