субота, 01 грудня 2012 14:08

Чеський фотограф показав на виставці своє бачення Севастополя
8

Фото: Фото: Марина Васильєва

У п'ятницю, 30 листопада, в галереї "A-HOUSE" відкрився фестиваль Днів Чеської фотографії. Організатори події, Культурний фотографічний центр PhotoCULT та Чеський центр представили світлини чотирьох авторів: відомого фешн-фотографа Роберта Вано і трьох молодих авторів Мартіна Туми, Якуба Скокана та Мілана Буреша.

Приміщення галереї "A-HOUSE" просторово дозволяє виділити для кожної серії робіт окрему кімнату, таким чином не перемішуючи фотографії різних авторів. Найбільшу виділено для Роберта Вано і його "Платинової колекції". Ця серія є зібранням оригінальних відбитків, виконаних у рідкісній техніці платинотипії. Платинотипія — позитивний фотографічний процес друку за участю солей платини та заліза. Результатом є зображення з чистої платини. Так, за допомогою цієї техніки автор переносить героїв постановочних зйомок зі світу моди у світ мистецтва і створює власні інтерпретації краси тіла.

Якуб Скокан у своїй серії "Лукас" розповідає про хлопчика, хворого на аутизм, показує взаємовідносини з навколишнім світом, людьми та родичами. Своїми роботами Якуб хотів зворушити кожного глядача і створити атмосферу "домашньої" близькості з героєм. Усі фото з серії "Лукас", на відміну від, "Платинової колекції" Вано, кольорові.

Частину України показав у своїй серії Мілан Буреш. "Севастополь" - це ностальгічні спогади про радянську епоху. Автор створює таку собі фото-розповідь про місця та людей, яких він зустрів у Севастополі під час подорожі по Криму. Особливістю світлин є легка неточність зображення, подекуди розмитість.

В "Пейзажі апостеріорі" Мартін Тума, представник сучасної фотографії, показує монотонну структуру ландшафту. Автор намагається змістити увагу глядача від зображуваного на знімку до зображення в цілому, апелюючи до здатності людини сприймати та інтерпретувати зображення незалежно від того, що на ньому зображено.

"Буквально півроку тому тут, в галереї "A-HOUSE", ми відкривали Дні Литовської фотографії, а тепер представляємо Чехію. Я думаю, що це стає гарною традицією, представляти ті країни, які мають багату історію фотографії. Сьогодні тут ми представляємо сучасну чеську фотографію, яка з однієї сторони зберігла традиції класиків фотографії відомих усьому світу, а з іншої, яка розвивається і стає частиною європейської фотографії", - розповіла Ірина Рузіна, співорганізатор Днів Чеської фотографії.

"Найцікавішою для мене є серія робіт Сконана. Не дивлячись на захворювання зображуваного хлопчика, фото в цілому виглядає дуже життєствердно. Герой живе, радіє і отримує любов від оточуючих. Так, він трохи не такий як інші, але це не є причиною для гіршого ставлення для нього, насмішок тощо", - поділився враженнями 21-річний Олександр Лазаренко, студент історичного факультету Київського Національного Університету ім. Шевченка.

У програмі фестивалю також заплановані різні заходи, що більш детально ознайомлять кожного охочого з історією та технікою фотографування. Дізнатися про них можна на офіційній сторінці організаторів. Сама виставка працюватиме до 16 грудня в будь-який день, крім понеділка.

Зараз ви читаєте новину «Чеський фотограф показав на виставці своє бачення Севастополя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі