понеділок, 10 вересня 2012 19:49

Черкаський драмтеатр попрощається зі старими виставами - новий керівник

Черкаський драмтеатр попрощається зі старими виставами - новий керівник
У березні 2011 року Сергій Проскурня (ліворуч) розпочав у Черкасах постановку поеми-тетралогії Богдана Стельмаха "Тарас", яка триватиме до 2014 року. Фото: Інна Іщук

Режисер Сергій Проскурня став художнім керівником Черкаського музико-драматичного театру ім. Т. Шевченка. У коментарі Gazeta.ua він розповів про те, як збирається повертати увагу публіку до театрального життя.

"Ми розпочали соціологічне опитування черкащан з професійними соціологами. На вулицях вже опитали 101 особу, з яких 51 відмовилися заповняти анкету, тому що жодного разу не були в театрі. До 20 вересня ми опитаємо 1500 – 2000 респондентів і не тільки на вулицях, а й в студентських аудиторіях, в мережі інтернету, в фойє театру. Ми одержимо надзвичайно цікаву статистику. Я б хотів, щоб у маршрутках люди обговорювали прем'єри нашого театру, а не те, чому Шушкевич з Кравчуком знищили Радянський Союз".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Проскурні сподобався "сильний" роман Герман, а от вистава не дуже

11 вересня театр відкриває сезон виставою "Великий льох".

"У цьому сезоні в нас буде 5 комедій, - заявив Проскурня. - Дирекція ставить нам завдання: потрібні веселі вистави, щоб публіка пішла. В тому числі і "Запорожець за Дунаєм", який буде відновленням ідеї Гулака-Артемовського, себто ми шукаємо зараз партитуру, яка виконувалася в Петербурзі на початку 19 сторіччя. Ми не будемо ставити оркестровку Майбороди. Ми хочемо поставити справжній текст Гулака-Артемовського".

Також театр буде влаштовувати прощальні вистави.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сергій Проскурня показав у виставі 6 років життя молодого Шевченка

"Кайдашева сім'я" - це вистава-годувальниця і я прекрасно розумію, що це проблема самого матеріалу. Це безсмертний текст, який ніколи не втрати своєї актуальності для України, бо це портрет нашої ментальності, кожна людина пізнає себе в цих героях. Але ми потихеньку будемо прощатися із старими виставами. Будемо випускати спеціальні афіші й робити прощальні вистави. Це теж хід, бо прийдуть люди, які пам'ятають цей спектакль молодим. 15 вересня можна буде побачити виконавців, які грали ролі дітей, а тепер вони гратимуть ролі батьків. Я не думаю, що "Кайдашева сімя" для Черкаського театру - це "Принцеса Турандот" для театру Вахтангова. Я б не хотів цього. Але ми також думаємо, що мусить бути спеціальний репертуар для вистав в районних палацах культури. І це в перш чергу будуть класичні п'єси, в том числі і нова "Кайдашева сім'я". Ми будемо працювати над тим, щоб були вистави, які не можливо уявити собі на клубній сцені і щоби люди з різних містечок, селищ могли спеціально організованими автобусами сюди приїздити на театральне свято. Цей процес буде потужним протягом 2014 року, тому що наша вистава-епос "Тарас" повинна пройти на цій сцені не менше 150 разів і ми будемо організовувати спеціальну агенцію, яка буде привозити сюди публіку з цілої України, і навіть з цілого світу".

Зараз ви читаєте новину «Черкаський драмтеатр попрощається зі старими виставами - новий керівник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі