пʼятниця, 02 березня 2012 12:04

Через рік після руйнівного землетрусу буде знесено собор ХІХ століття
5

Фото: Фото: Reuters

Англіканський собор Церкви Христової в новозеландському місті Крайстчерч, частково зруйнований в результаті землетрусу в лютому 2011 року, буде знесений повністю. Про це повідомляється в прес-релізі на сайті собору.

Про рішення знести побудований у другій половині XIX століття храм влада оголосила 2 березня 2012 року. Рішення продиктоване міркуваннями безпеки. На місці зруйнованої будівлі буде побудовано новий англіканський собор.

Радіо New Zealand News наводить слова єпископа Вікторії Меттьюс про те, що рішення було прийнято під тиском Кентерберійського спілки з боротьби з наслідками землетрусів (CERA - Canterbury Earthquake Recovery Authority). Єпископ розповіла, що церква розглядала різні варіанти вирішення проблеми, але представники CERA в якийсь момент заявили, що дискусія вийшла за адекватні межі, звернувши увагу на загрозу безпеці від можливого руйнування будівлі.

Меттьюс також уточнила, що при руйнуванні собору не будуть використовуватися залізні кулі на ланцюгах і бульдозери, а всі роботи будуть вестися з належною повагою до святині.

Собор Церкви Христової, що є однією з визначних пам'яток Крайстчерча, пережив за свою історію кілька потужних землетрусів, проте в лютому 2011 року були сильно пошкоджені його несучі конструкції, звалився шпиль дзвіниці, частково зруйновано дах, а також навколишні споруди. Збиток був підсилений також шестибальним землетрусом, що стався в червні 2011 року. Після нього всередині будівлі обвалилося кругле вікно на фасаді собору.

Ще один відомий собор Крайстчерча - католицький Собор Святого Причастя - також був закритий після серії землетрусів. Він помітно постраждав спочатку у вересні 2010 року, а в лютому 2011-го був зруйнований майже наполовину - звалилися обидві дзвіниці, були знищені вітражі та вікна. Питання про його знесення чи реставрацію поки не вирішене.

Нова Зеландія знаходиться на стику Австралійської і Тихоокеанської літосферних плит, тому щорічно там фіксуються до 14 000 землетрусів. Однак лише деякі з них сягають магнітуди більше 5. Магнітуда землетрусу в Крайстчерчі в лютому 2011 року склала 6,3. В результаті стихійного лиха загинули близько 200 осіб. Збиток від руйнувань склав більше 15 мільярдів доларів.

Зараз ви читаєте новину «Через рік після руйнівного землетрусу буде знесено собор ХІХ століття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі