вівторок, 21 травня 2013 13:47

"Це хитрість з підручника для маньяків" - що подивитися в кіноклубах з 21 по 26 травня
6

Вічне сяйво чистого розуму
Фото: Фото: kinopoisk.ru
Охоронець
Трюки
Туз в рукаві
Аризонська мрія

Головне за тиждень в столичних кіноклубах - що не можна пропустити з 21 по 26 травня на думку Gazeta.ua. А саме - роботу знаменитого режисера Куросави у жанрі дзідай-геки та екранізацію першого роману популярного польського письменника Януша Вишневського. А також двох мрійників - меланхолійного Джима Керрі у стрічці "Вічне сяйво чистого розуму" та дивакуватого Джонні Деппа у "Аризонській мрії".

Охоронець

Акіра Куросава чимало зняв історичних бойовиків про героїв-одинаків, які існують поза буттям середньовічного японського суспільства. Стрічка 1961-го року також зроблена в жанрі дзідай-геки.

Сюжет "Охоронця" режисер знайшов у книгах Сюгоро Ямамото. Головний герой стрічки - самотній бродячий самурай, позбавлений покровителя, який продає свій меч феодалам в епоху міжусобних війн XIII століття. Цей же сюжет повторюють і у фільмі "Герой-одинак" з Брюсом Віллісом у головній ролі, але адаптований він під гангстерський бойовик часів "сухого закону".

21 травня у кіноклубі "Ракурс" (Кінотеатр ім. Чапаєва, вул. Велика Житомирська, 40, початок о 19:30, 15 грн.)

Вічне сяйво чистого розуму

- А Ви мене не переслідуєте, сер?

- Зовсім ні, Ви ж перша заговорили зі мною.

- Це хитрість з підручника для маніяків.

- Правда? У них є підручник? Здорово! Треба буде почитати, - каже Джоел дивакуватій Клементині. Вони обидва вирішили позбутися своїх спогадів про стосунки один з одним. І звернулися за цією процедурою у спеціальну клініку. Та чим більше вони хочуть забути, тим більше усвідомлюють як сильно один одного люблять. Це одна з небагатьох ролей Джима Керрі, де він грає меланхолічного мрійника, який хоче завоювати свою Клементіну (Кейт Уінслет).

У свій час кінокритики назвали цю романтичну комедію на тему амнезії найбільш закрученою по сюжету. А 2004 року фільм про цінності людських взаємин, знятий Мішелем Гондрі, отримав "Оскара" у номінаці "Кращий сценарій".

23 травня у англомовному кіноклубі в кінотеатрі "Кінопанорама" (вул. Шота Руставелі, 19, початок о 19:00, вхід – 40 грн., студентам – 30 грн.)

Туз в рукаві

У фільмі 1951-го року Біллі Вайлдера цинічний репортер Чарльз Тейтум хапається за тяжке становище людини, аби повернути собі кар'єру. У індійській шахті застрягла людина. І журналіст холодно та безпристрасно роздмухує з цього сенсацію, адже це саме те, що він так довго шукав…

По суті режисер спробував показати маніпуляції сенсаціями, які споживає кожен.

23 травня у кіноклубі в центрі "Майстер клас" (вул. Лаврська, 16a, початок о 19:00, вхід - 40 грн.)

Трюки

Цього місяця кіноклуб підготував добірку сучасного польського кіно — фільми, які висвітлюють реалії життя в країні після 1989 року.

Стрічка Анджея Якімовського - це інтимна, зворушлива оповідь про Ельку та її молодшого 6-річного брата Стефека, які намагаються змінити свою долю за допомогою безневинних трюків. Діти хочуть аби їх батько повернувся додому. Атмосфера фільму тепла та казкова, а зворушливі діалоги героїв ще довгий час залишаються в пам'яті після виходу з кінозалу.

25 травня у кіноклубі НаУКМА (Набережно-Хрещатицька, 27, аудиторія 13, початок о 15:00, безкоштовно)

Аризонська мрія

"Знаєте, я ніколи не бачив, щоб риба брехала або плавала в лайні, як роблять це люди…" - молодий мандрівник Аксель працює в департаменті рибних ресурсів, але його дядько Лео хоче, щоб племінник продовжив спадковий бізнес з продажу кадилаків. Аксель волею випадку приїздить до Аризони, до дядька, і тут закохується у вже зрілу жінку Елен Сталкер. Він підбурює її фантазію своїми романтичними мріями та польотами від провінційної повсякденності…

Що ж у фільмі Еміра Кустуріци кожен з героїв про щось мріє. Елен хоче збудувати літак і полетіти в Нову Гвінею, а Грейс стати черепахою. І Кустуріци візуально вдається втілити у кадрі химерні людські мрії.

25 травня у "Арт-клубі 44" (вул. Хрещатик, 44-б, початок о 19:00)

Самотність у мережі

Це екранізація роману популярного польського письменника Януша Леона Вишневського. Головні герої знайомляться в Інтернеті. Спілкуються, закохуються і переживають завдяки чатам та ICQ. Єва живе в Польщі, а Якуб - в Німеччині.

Фільм неквапливий. Про сотні людей – самотніх, у величезних сучасних офісах чи в барах, чи в готельних номерах.

26 травня у кінозалі Мистецького Арсеналу (вул. Лаврська, 12 -14, початок о 19:00, за ціною входу на виставку – 20 грн.)

Зараз ви читаєте новину «"Це хитрість з підручника для маньяків" - що подивитися в кіноклубах з 21 по 26 травня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі