вівторок, 15 лютого 2022 20:33

"Це дуже символічно": визначили лауреата премії імені Леся Курбаса у 2022 році

"Це дуже символічно": визначили лауреата премії імені Леся Курбаса у 2022 році
Режисерка Тамара Трунова отримала премію Леся Курбаса 2022. Фото - Facebook

Сьогодні, 15 лютого 2022, визначили переможця премії імені Леся Курбаса у 2022 році. Премію присуджують професійним режисерам за вагомий внесок у розвиток сучасного театрального мистецтва України. Лавреаткою стала українська режисерка, головна режисерка Театру драми й комедії на Лівому березі Дніпра Тамара Трунова. Премію присудили шляхом відкритого голосування в Державному агентстві з питань мистецтв та мистецької освіти.

Про це повідомили на сторінці Агентства.

Нагороду Тамарі Труновій присудили за постановку п'єси Н. МакКартні "Дім", прем'єра якої відбулась у 2021 році на сцені Театру драми i комедії на лiвому березi Днiпра. Голова Комітету з присудження премії імені Леся Курбаса Sergey Vassilev зазначив, що в цій постановці режисерка, яка вже давно успішно працює в різних театральних жанрах, проявила себе як майстер сценічного простору показавши на основі цікавих драматичних зіткнень глибоко психологічну картину.

"Ця вистава розповідає про стосунки чотирьох жінок пов'язаних між собою родинними зв'язками, однак за цією здавалося б побутовою історією приховується безліч драматичних колізій про одвічні цінності людського життя — жага і страх любові, самотність серед близьких та непозбутність мрії …" – наголосив він.

На результати голосування відреагувала у соцмережах театральна критикиня Ірина Чужинова. Вона зазначила, що відзнака Тамари Трунової - символічна.

"У цьому році (а загалом, як і завжди) багато достойних претендентів на премію імені Леся Курбаса- один одного кращий. Але найкращою все ж виявилася Тамара Трунова. В рік сторіччя із заснування Мистецького об'єднання "Березіль" Лесем Курбасом премію отримує режисерка, що вже багато років ламає усталені межі українського театру і провокує на нові думки та емоції. Як на мене - дуже символічно. Справа Курбаса живе.

P.S. Далі особисто я вболіватиму за "Погані дороги" Наталі Ворожбит і Тамари Трунової, які вийшли в третій тур Національної премії імені Тараса Шевченка. Але це вже інша історія", - написала Ірина Чужинова.

"Зміна керівництва - класний спосіб реконструювати театр. Наш кейс із Тамарою Труновою це показав. Фактично мали перший випадок, коли київський театр перейшов до інших рук, бо засновник Едуард Митницький пішов із життя. Це важкий процес, оскільки 40 років театр існував під керівництвом однієї людини. Але нам з командою вдалося перевиконати всі цілі і завдання, які перед собою ставили. Вважаю, що будь-якому театру треба переосмислення. Є фраза, що театр живе 5-7 років. Мені здається, що зараз це навіть швидше виходить", - директор-художній керівник Театру на Лівому березі Дніпра Стас Жирков.

Зараз ви читаєте новину «"Це дуже символічно": визначили лауреата премії імені Леся Курбаса у 2022 році». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі