четвер, 29 грудня 2011 21:53

"Час скиглень щодо провінційної культури минув" - арт-критик

"Час скиглень щодо провінційної культури минув" - арт-критик

Арт-критик Катерина Ботанова розповіла про найважливіші події 2011-го року в українському мистецтві. Зросла кількість виставок, але у регіонах сучасне мистецтво ще не закріпилося.

"2010-го відвідати дві виставки за тиждень уже вважали насиченою культурною програмою. Цього року в Києві безперестанно відбувались події – часом по три-чотири на тиждень. Глядачам і навіть критикам стежити за ними стає все важче. Час скиглень щодо "провінційної культури" минув", - зазначила арт-критик.

Важливою подією року стало також те, що ожив "Мистецький арсенал".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сто художників покажуть "мистецтво нової країни" в Арсеналі

"Протягом семи років там був порожній простір. Він нагадував чорну діру на Печерську, яка поглинає масу грошей, але віддачі не має. Сьогодні ж "Арсенал" рясніє проектами – ART-KYIV contemporary, "Космічна Одіссея", "Незалежні".

Державних коштів не вистачає, тому залучає спонсорів. І робить це незграбно: нав'язлива реклама, комерційні стенди. Таке враження, що команда не має чіткої мистецької політики. Куратори безпорадно льопаються, як риба на березі. А оскільки вона здоровенна, удари її хвоста можуть дорого коштувати культурному процесу. Проект "Незалежні" (виставка до 20-ї річниці Незалежності. – "Країна") засвідчив цілковите кураторське фіаско. Адже його завдання – не просто зібрати картини й повісити на стіну. Куратор має допомогти глядачу знайти смислові вузли виставки. Цього разу знову не вдалося. Найкращою подією в цьому просторі став "Книжковий Арсенал"", - зауважила Ботанова.

Прочитати про події 2011-го року в українському мистецтві детальніше можна у журналі "Країна" № 50 (103) за 30 грудня 2011 року.

Журнал можна купити у точках продажу преси за ціною 9 гривень.

Передплату на журнал "Країна" можна оформити у будь-якому поштовому відділенні України. Передплатний індекс - 37278. Вартість передплати на місяць — 28 грн.

Зараз ви читаєте новину «"Час скиглень щодо провінційної культури минув" - арт-критик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі