Ексклюзиви
понеділок, 23 жовтня 2023 07:55

Брюсу Лі дісталась роль заробітчанина

23 жовтня 1971 року в Гонконгу відбулась прем'єра фільму "Великий бос". В картині свою першу головну роль в кіно зіграв майстер бойових мистецтв Брюс Лі.

До Гонконгу із США актор приїхав 1969-го. За океаном вчився на філософському факультеті Вашингтонського університету. Підробляв приватними уроками кунґ-фу. Серед його учнів був баскетболіст Карім Абдул-Джаббар. Брюс Лі намагався пробитися в Голлівуд. Через расову упередженість американського глядача китаєць отримував лише другорядні ролі в телесеріалах. Коли актор повернувся на історичну батьківщину, несподівано вияв, що на Далекому Сході він справжня зірка, бо одним із перших азіатів пробився в американське кіно. У Гонконгу Брюсу Лі присвятили щонедільне телевізійне шоу.

"Кіно - це шлюб мистецтва та бізнесу, актор - не людська істота, а манекен, пристосування. Але будучи людиною, я маю можливість стати найкращим манекеном і працювати так, щоб бізнесменам доводилося до мене прислухатися", - казав Брюс Лі.

Критикував тогочасні китайські стрічки за неправдиве зображення бійок.

У бойовику "Великий бос" 31-річний Брюс Лі також спочатку отримав роль другого плану. Але після перших відзнятих сцен режисер змінив свою думку.

Китайський заробітчанин Чжен приїздить в Таїланд, за сюжетом. За допомогою братів він влаштовується на роботу в місцеву фабрику з виготовлення льоду. Підприємство виявляється прикриттям для продажу наркотиків, що зберігаються в крижинах брилах.

Автор: www.kinopoisk.ru
  Герой Брюса Лі в фільмі "Великий бос" приїздить до Таїланду на заробітки
Герой Брюса Лі в фільмі "Великий бос" приїздить до Таїланду на заробітки

Двом братам Чжена злочинці пропонують попрацювати на них. Після відмови вбивають. Правду про зниклих родичів герою Брюса Лі розповідає повія. Він починає мститися.

"Нехай Брюса Лі важко уявити в ролі Гамлета або Отелло, але він розуміє кіно. Можливо, знає найкраще, чому люди ходять в кінотеатри", - писала про першу головну роль Брюса Лі англійська преса. Китайське місто Гонконг на початку 1970-х залишалось колонією Великої Британії.

Автор: www.kinopoisk.ru
  Герой Брюса Лі в фільмі "Великийй бос" б'ється з ватажком мафії
Герой Брюса Лі в фільмі "Великийй бос" б'ється з ватажком мафії

Екранні поєдинки, які поставив Брюс Лі, знімали в основному загальним планом. Дії обох супротивників показували в повний зріст. Це дозволяло найповніше сприймати все, що відбувається на екрані. Удари Брюса Лі були настільки швидкими, що часом їх не вдавалося зняти звичною на той час технологією 24 кадри в секунду. Деякі сцени доводилося фільмувати 32-кадровою камерою.

На репетиції бійок Брюс Лі витрачав багато часу. Після деяких не міг поворухнутися від синців на плечах і руках. Перед сценою в будинку розпусти, коли герой Лі лягає в ліжко до голої повії, актор прошепотів з посмішкою дружині Лінді: "Безкоштовний додаток".

Автор: www.kinopoisk.ru
  Герой Брюса Лі в фільмі "Великий бос" на підпитку спілкується з повією
Герой Брюса Лі в фільмі "Великий бос" на підпитку спілкується з повією

Через 3 тижні після прем'єри фільм показали в Гонконгу 875 разів. Вперше місцевий кінематограф по касових зборах обігнав голлівудські хіти.

Для прокату в США з "Великого боса" вирізали найжорстокіші сцени. Наприклад, коли головний герой вбиває одного з мафіозі за допомогою ручної пилки.

Помер Брюс Лі в липні 1973-го. Після "Великого боса"крім гонокнгських стрічок встиг знятися у трьох голлівудських. Останній фільм за його участі "Гра смерті" вийшов 1978-го. Дороблювали картину 5 років за допомогою двійників Брюса Лі.

Автор: www.kinopoisk.ru
  Герой Брюса Лі в фільмі "Великий бос" мститься вбивцям своїх братів
Герой Брюса Лі в фільмі "Великий бос" мститься вбивцям своїх братів

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Секс-символ 1990-х помер від раку

$275 на годину коштували уроки бойових мистецтв від Брюса Лі у Лос-Анжелесі до його переїзду в Гонконг. На сучасні гроші це майже $2 тис. - 56 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Брюсу Лі дісталась роль заробітчанина». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі