пʼятниця, 03 травня 2013 05:09

Брови та вії "Мони Лізи" зняли при реставрації - дослідник

Брови та вії "Мони Лізи" зняли при реставрації - дослідник
Фото: Андрій Шматов

26 квітня у Києві в НСК "Олімпійський" відкрилась виставка "Геній да Вінчі" присвячена італійському художнику Леонардо да Вінчі. Про загадки картини "Мона Ліза" говоримо з французьким дослідником та інженером Паскалем Коттом. Він винайшов мегапіксельну камеру, що має 240 млн. пікселів. За допомогою техніки Паскаль Котт візуально зняв з картини "Мона Ліза" один за одним шари фарби. Картину вивчав у французькому музеї Лувр. Дослідник довів, що при створені картини художник наносив напівпрозорі фарби поверх основного кольору з метою отримання особливих відтінків.

Що ви нового побачили після того, як візуально зняли лак з картини?

- Якщо порахувати кількість пальців, то побачимо, що їх шість. Це тому що Леонадро змінював положення вказівного і середнього пальця лівої руки. Початкове положення руки притримувало пальцями покривало на колінах. Тут є і філософська проблема. Для художника важливо показати про що думає модель, що відбувається у неї у голові. У своїх картинах Леонардо пов'язує руки з ментальністю людини. Не напружена посмішка говорить про те, що модель розслаблена. Тобто рука не може бути сильно затиснута.

Що з віями та бровами "Мони Лізи"?

- Швидше за все, коли реставратор виконував чистку роботи, то зняв шар лаку, яким, можливо, були написані брови й вії. Щоб написати якусь деталь Леонардо використовував не тільки масло, а і сам лак. На інших портретах Леонардо всі моделі мають брови й вії. Якщо уважно подивитися на "Мону Лізу", то побачите сітку дрібних тріщин, яка закінчується там, де брови. При реставрації тріщини зникають.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Мона Ліза" мала брови та вії

Коли кажуть, що "Мона Ліза" постаріла, що мають на увазі?

- Вона виглядає більш старшою, тому що потемніли фарби. Пігменти втратили свої властивості. Уявіть, що берете ватку зі спиртом і прибираєте весь лак. Тоді отримаєте інше зображення. Не можна сказати, що це буде оригінальний колір. Проте небо написано блакиттю, тілесні частини написані яскраво червоним пігментом з свинцево-білим. Жовтий пігмент отримано з свинцю. Уся вуаль зроблена з прозорого пігменту. Маючи назви пігментів можемо відновити кольори, які мала "Джоконда" спочатку. У неї карі очі і руде волосся.

Ви провели ніч у музеї Лувру, чи слідкує очима "Мона Ліза"?

-Мені подобається гіпотеза, що насправді це не Мона Ліза, а мати яка дивиться ніжним поглядом на свою дитину. У 1512 - 1514 роках Джуліано Медічі запросив Леонардо приїхати до Риму. У той час дружина Медічі народила дитину і померла. Можливо, Медічі попросив написати Леонардо портрет матері для його дитини. Тому погляд Мони Лізи - це погляд матері на свою дитину. Думаю, всіх нас чіпає, бо у кожного з нас є мама.

Виставка "Геній да Вінчі" працюватиме до 14 липня 2013 року.

Зараз ви читаєте новину «Брови та вії "Мони Лізи" зняли при реставрації - дослідник ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі