пʼятниця, 17 лютого 2012 10:08

Британські спецслужби вважали Чарлі Чапліна французом

Британські спецслужби вважали Чарлі Чапліна французом

Британські розвідслужби не змогли знайти жодних слідів народження великого актора Чарлі Чапліна у Великій Британії, незважаючи на те, що сам він завжди стверджував, що народився в Лондоні в 1889 році.

Таємниця його походження виникла, коли влада США запросила у MI-5 подробиці біографії великого коміка, коли він виїхав з Америки в 1952 році і йому заборонили туди повертатися через підозри в симпатіях до комуністів, пише The Daily Telegraph.

Однак британська розвідка не змогла знайти його свідоцтво про народження, першим документом є паспорт, виданий в 1920 році.

В MI-5 вважали, що Чаплін народився в Фонтенбло біля Парижа або близько Мелена, а американці і зовсім стверджували, що його справжнє ім'я Ісраель Торнштейн і він - російський єврей. Згідно з національними архівами, Чаплін одного разу сказав, що "їде назад до Росії". Про що йшлось, про його повернення на Батьківщину або лише про повторний візит - невідомо.

Незважаючи на великі пошуки, MI-5 не вдалося знайти жодних доказів своєї версії, залишивши походження Чапліна загадкою. У звітах йдеться, що "виникає відчуття, що Чаплін або не народився у цій країні, або цей факт ніде не був зареєстрований".

Нагадаємо, рік тому на BBC був оприлюднений лист, отриманий Чапліном на початку 1970-х років, коли він уже жив у Швейцарії. Його автор Джек Хілл представився як кузен Чапліна. З листа випливає, що актор з'явився на світ в околицях Бірмінгема, в центральній Англії, в парку Блек Петч ("Чорна ділянка"), що поряд з містечком Сметуік. Місцем його народження була циганська кибитка, що належала жінці, яка вважалася "циганською королевою" і була родичкою його матері.

Британські спецслужби відкинули припущення американців про те, що Чаплін був таємним комуністом, уклавши, що великий комік міг співчувати комуністам, але сам був не більше, ніж "прогресивним або радикальним".

При цьому в звітах згадується, що "Чаплін передавав кошти для комуністичних організацій" і що в 1942 році в Лос-Анджелесі у філії ради американо-радянської дружби Чаплін говорив про те, що "в комунізмі багато хорошого".

ФОТОРЕПОРТАЖ: Будинок Чарлі Чапліна продають майже за $ 2 мільйони

Досьє крім іншого містить вирізки з газет і журналів. У ньому підкреслюється, що Чаплін не прийняв американське громадянство, хоча жив у США протягом 30 років.

У 1953 році влада США не дозволили Чапліну повернутися до Америки. Він заперечував, що коли-небудь був комуністом, але вирішив не оскаржувати заборону і залишився жити в Швейцарії, де помер в 1977 році.

Зараз ви читаєте новину «Британські спецслужби вважали Чарлі Чапліна французом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі