понеділок, 14 січня 2013 17:25

"Бо що, мало у нас зараз Іродів?" - зірки зіграли у вертепі Мента і Вояка УПА
18

Фото: Фото: Андрій Шматов

У Коломиї 13 січня стартував фестиваль вертепів "Карпатія", організований Мистецьким об'єднанням "Остання баррикада". Ось вже всьоме свято збирає довкола себе кращі вертепи з різних куточків України – цьогоріч в "Карпатії" взяло участь близько 300 учасників і близько 13 вертепів з усією України.

Родзинкою свята Маланки став "Зірковий Вертеп" за участю Євгена Нищука, Олеся Донія, Анжеліки Рудницької, Антіна Мухарського, Соломії Вітвіцької та інших. Автором сценарію та беззаперечною харизмою вертепу став казкар Сашко Лірник: "Мій сценарій щороку новий, немає жодного року, аби він повторювався. Він знаєте як пишеться? От все, що за рік поназбиралося, - те і в сценарій. А за цей рік чого тільки не відбувалося".

На сцені виступають спочатку народні вертепи, сюжети в основному класичні, дотримуються традиції вертепування як і сотні років тому. А от "Зірковий вертеп" бере оригінальністю та яскраво вираженими сатиричними сюжетами на теперішні політичні події, на ситуацію в країні загалом.

"Ми можемо показати, що у наших опонентів може бути будь-яка зброя. Але у нас є гумор, ми сильніші", - говорить організатор і за сумісництвом льотчик-парашутист - саме таку роль виконує у вертепі нардеп Олесь Доній. Саме "парашутистом" під час виборчої кампанії називали Донія опоненти. Але він готовий над цим лише посміятися. Коломияни сприйняли цього нововигаданого персонажа оплесками та свистом.

За сценарієм Парашутист розкриває підступні плани царя Ірода і злих сил. Темний Янгол отримує копняка від Світлого Янгола, а Мент - стусанів від Парашутиста. На допомогу світлим силам приходять Святий отець, Вояк УПА та Козак-махновець. Разом вони проганяють в пекло всю нечисть разом з Іродом. А Мент скидає з себе кашкет та стає Жидом.

"Ми намагаємось зробити наші вертепи цікавими, різноманітними і в жодному разі не хочемо перетворювати це на нудну процесію. Вертеп має бути живим і актуальним у всі часи", - говорить політичний та громадський діяч Ігор Мазур. Зіграв Царя у зірковій постановці. - А ще у мене аж дві цариці сьогодні. Зізнаюся, слова ще повторюю. Але на те він і вертеп, що має йти в хід імпровізація. Осучаснювати традиційні сюжети - цілком нормально. Бо що, мало у нас зараз Іродів?"

В свою чергу мандрівні вертепи з різних куточків України вражають різноманітністю костюмів, ідей. Все місто відчуває свято Маланки, відчуває, як оживає традиція і як міцно тримаються за неї люди.

"Я радію від того, що можу бачити своє місто таким оновленим і дійсно казковим в цей день!" - ділиться радістю місцева жителька Ольга Стасюк.

Нагадаємо, що Мистецьке Об'єднання "Остання Барикада" організовує Всеукраїнський фестиваль вертепів "Карпатія" з 2007 року. Фестиваль відбувався тричі у Івано-Франківську на головній площі міста. Один раз у місті Яремча, Івано-Франківська область. Також головний захід фестивалю "Зірковий Вертеп" відбувався двічі у Києві. Фестиваль ставить собі за мету відтворення українських національних традицій для об'єднання української нації в ці святкові дні.

Зараз ви читаєте новину «"Бо що, мало у нас зараз Іродів?" - зірки зіграли у вертепі Мента і Вояка УПА». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі