вівторок, 15 січня 2013 16:35

"Біографічне кіно зараз модне в Америці" - кінокритик про номінантів на "Оскар"

"Біографічне кіно зараз модне в Америці" - кінокритик про номінантів на "Оскар"

Цього тижня у США вручили премію "Золотий глобус". 10 лютого переможців оголосить британська кіноакадемія - вручать премії BAFTA. А в кінці лютого відзначать номінантів на "Оскар".

Списки на кращі фільми, кращих режисерів, чоловічих та жіночих ролей в переважній більшості повторюють одне одного. У списках трьох найвизначніших кінопремій фігурують картини: Міхаель Ханеке "Любов", Бен Аффлек "Операція: "Арго", Квентін Тарантіно "Джанго звільненій", Енг Лі "Життя Пі", Кетрін Бігелоу "Мета номер один", Стівен Спілберг "Лінкольн", Том Хупер "Знедолені", Бен Зайтлін "Звірі дикого Півдня".

"Золотий глобус" за кращий зарубіжний фільм вручений творцям стрічки "Любов". Екранізація однойменного роману Віктора Гюго "Знедолені" Тома Хупера перемогла в жанрі мюзиклу. У номінації "Кращий драматичний фільм" премії "Золотий глобус" переміг фільм Бена Аффлека "Операція "Арго". Аффлек також отримав статуетку як кращий режисер.

"Це звична історія, коли гострий політичний матеріал про відносно нещодавні історичні події підвищує шанси фільму на перемогу, - каже кінознавець Сергій Тримбач, голова Національної спілки кінематографістів України. - Кіно дуже часто є складовою великої політики. До того ж сьогоднішнє кіно доволі бідне на великі фільми, тому нічого дивного, що фільми у списках повторюються".

"От у нас практично ніколи не висвітлюються нещодавні історичні політичні події. Але ж ми маємо "рубіж 90-х", "перебудову". І де наші фільми про це? Це викликало б інтерес не лише в нашої аудиторії, але і в зарубіжної", - додає Сергій Тримбач.

12 номінацій на "Оскар" отримав історичний фільм американця Стівена Спілберґа "Лінкольн". Це найбільше цього року.

"Біографічне кіно зараз модне в Америці, тому збере чимало нагород. До того ж академіки не завжди реагують на "текст", а більше реагують на ім'я. Варто відзначити, що фільм молодого режисера Зайтліна - розкішний, авантюрний. Це своєрідне інтелектуальне видовище. І я вже не кажу про фільм "Любов" Ханеке - це справді велике кіно".

У номінації на кращу жіночу роль на здобуття премії "Оскар" є і маленька акторка з фільму "Звірі дикого Півдня" - Квінзан Уоліс та Еммануель Ріва (фільм "Любов").

"Ріва може отримати "Оскар" не тільки за роль у Ханеке, але й за вислугу років, - прогнозує Сергій Тримбач. - Та скоріш за все саме вона буде переможницею в цій номінації".

Фільм Ханеке також в списку претендентів в номінації за кращий іноземний фільм і саме йому пророкують статуетку "Оскара".

"До речі, одна з причин, чому фільм Іллєнка не пройшов у короткий список номінантів в категорії "кращий іноземний фільм" - його мало хто бачив. Приміром, канадський "Відьма війни" або датський "Королівський роман" показували на великих фестивалях - в Берліні або в Каннах", - зауважив Сергій Тримбач.

Зараз ви читаєте новину «"Біографічне кіно зараз модне в Америці" - кінокритик про номінантів на "Оскар"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі