Ексклюзиви
четвер, 14 січня 2021 16:46

Бачив перший виступ AC/DC. Не зчитувалося, що стануть знамениті - музикант Олександр Піпа

Бачив перший виступ AC/DC. Не зчитувалося, що стануть знамениті - музикант Олександр Піпа
Австралійський гурт AC/DC випустив перший за 6 років альбом Power Up. Це 17-та платівка рокерів. Присвячена засновнику групи та гітаристу Малкольму Янгу, який помер 2017-го. Фото: Instagram

"Враження, як і від 17 попередніх альбомів. Ніхто навіть не постарів. Дехто помер. Але це не вплинуло на музику", - розповів журналу "Країна" Олександр Піпа, ексбасист гуртів "Воплі Відоплясова" та "Борщ" про новий альбом австралійського рок-гурту AC/DC. Платівка Power Up очолила хітпаради 22 країн. Зокрема Аргентини, Канади, Німеччини, Франції, Італії, Швеції, Чехії, Великої Британії, США.

Виступають з 1973-го. Попередня платівка вийшла 6 років тому. Був ризик, що гурт розпадеться. Ударника Філа Радда арештували за звинуваченням у зберіганні наркотиків. У соліста Браяна Джонса почалися проблеми зі слухом. Басист Кліфф Вільямс пішов із групи. 2017-го помер один із його засновників гітарист Малькольм Янг.

"Вони придумали стиль і досі в ньому працюють. У цьому цінність гурту, - продовжує Піпа. - Тисячі інших намагаються їх скопіювати. Але круто лише в їхньому виконанні. Це не класичний рок, не гард, не метал. Це не схоже ні на що. Проміжки між нотами й акордами мають більше значення, ніж ноти й акорди. Це велика рідкість у сучасній музиці. Тексти ж, навпаки, прості. Подивишся на учасників і не скажеш, що рок-зірки. Поводяться, як "хлопці з народу". Бон Скотт був водієм їхнього автобуса до музичної кар'єри.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У романі "Юпак" стільки справжньої України, що стискається серце

1979-го довели свій стиль до досконалості, наступного року затвердили за допомогою запису на дорогій студії на Багамах. Платівку Back in Black одразу планували як прорив. Хоч і присвятили загиблому вокалісту Бону Скотту. Захлинувся власною блювотиною, що знаково для рокера. Замість залишитися відомою рок-групою, стали легендарною. Back in Black досі в десятці найпродаваніших альбомів. Але після нього AC/DC немає сенсу слухати. Знаю, що буде те саме. Це не погано. Просто це не підходить меломану, який постійно шукає нове.

Зараз у групі @Traktor граю з бельгійським барабанщиком Дейвом Лі. Старший за мене на 10 років. Бачив AC/DC під час 1-го виступу в Англії 1974-го. Каже, не зчитувалося, що стануть знамениті. Тоді не настав їхній час. Закінчувалася епоха психоделіки, а панку - ще не почалася.

Наприкінці 1980-х у Франції на ура йшов кавер "Воплі Відоплясова" на Highway to Hell - "Галю, приходь". Олег Скрипка придумав пісню ще до ВВ. Тоді була така традиція - писати українські тексти на західні хіти. Виходило весело".

Повну версію матеріалу читайте в журналі "Країна" від 14 січня.

Зараз ви читаєте новину «Бачив перший виступ AC/DC. Не зчитувалося, що стануть знамениті - музикант Олександр Піпа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі