понеділок, 22 жовтня 2018 20:05

Авторитарна країна тримає гігієну: пояснили реакцію Росії на стрічку "Донбас"

Авторитарна країна тримає гігієну: пояснили реакцію Росії на стрічку "Донбас"
В обмежений прокат вийшла стрічка "Донбас" Сергія Лозниці Фото: detector.media

В обмежений прокат вийшла стрічка "Донбас" Сергія Лозниці.

"Фільм багато грошей не збере. Це кіно не для касових зборів, як і 85 відсотків всіх фільмів. Авторське кіно могло зібрати касу в Україні, лише в часи Перебудови. Люди ходили на нього тому, що тільки так могли побачити щось нове. Це були часи, яких не повторити. Нема великої біди в тому, що у фільму Лозниці не буде зборів. Бо їх не було і у фільму Мирослава Слабошпицького "Плем'я". Натомість мав 45 міжнародних нагород. Є фільми, які знімаються для каси, а є ті, що знімаються для іміджу. Найгірше, коли нема ні одного ні іншого", - каже письменник Андрій Кокотюха.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сергій Лозниця показав війну без бойових дій

В Росії стрічку мали показати в одному московському кінотеатрі "Гараж". Міністерство культури показ заборонило. Одночасно з Україною, фільм вийшов у прокат в Австралії. Посольство Росії піддало його жорсткій критиці.

"Авторитарна країна тримає гігієну. Будує вертикаль влади на певній картині світу, яку вона інсталює в голови масової аудиторії. Тому має використовувати жорстку цензуру і фільтри. "Донбас" вже має певну репутацію в кінематографічних колах. Це один з тих фільмів, які треба подивитися. Щоб розуміти, як людям форматують мізки. Наш глядач половину свого життя був позбавлений притомного прокатного кіно. Раніше вибрати фільм і піти в кіно було не можливо. Бо Україна не мала своєї прокатної мережі. Тому, що нам згодовували, те й мусили їсти. Зараз у нашого глядача є шанс дізнатися, хто такий Лозниця, і яким "Донбас" побачили в Європі, - каже письменниця Оксана Забужко.

Від України на "Оскар" претендуватиме фільм "Донбас" Сергія Лозниці.

Зараз ви читаєте новину «Авторитарна країна тримає гігієну: пояснили реакцію Росії на стрічку "Донбас"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі